Social Icons

Facebook



Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Κατσικάκι γεμιστό Σαμιώτικο

Περιγραφή

Παραδοσιακό φαγητό που το τρώμε την ημέρα του Πάσχα ή σε γιορτινές μέρες. Είναι λίγο μπελαλίδικο φαγάκι γι'αυτό το ετοιμάζουμε συνήθως από βραδύς, αλλά αξίζει τον κόπο. Γίνεται λουκούμι.



















Τι χρειαζόμαστε:

► 1 πλάτη κατσικίσια ή αρνίσια (μισό κατσίκι ή αρνί από την μέση και πάνω με την μπόλια του)
► 1 κατσικίσια συκωταριά ζεματισμένη και ψιλοκομμένη
► 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
► 5 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
► 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
► 1 μικρό ποτηράκι λευκό κρασί
► 700γρ. ρύζι νυχάκι
► ¾ κούπας ελαιόλαδο για τη γέμιση, και ½ κούπα έξτρα
► 3 κ.σ. ντοματοπελτέ
► Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
► 250 γρ. κεφαλοτύρι σε κυβάκια
► Πατάτες όσες παίρνει το ταψί μας



Πώς το κάνουμε:

  1. Παίρνουμε την πλάτη αφού την πλύνουμε και την αλατοπιπερώσουμε καλά μέσα έξω.
  2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση τσιγαρίζουμε στα 3/4 της κούπας το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια ξερά και χλωρά.
  3. Προσθέτουμε την ψιλοκκομένη συκωταριά και σοτάρουμε και σβήνουμε με το κρασί.
  4. Προσθέτουμε τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και το ρύζι.
  5. Ρίχνουμε τον πελτέ και 1 κούπα νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να πιεί τα υγρά το ρύζι.
  6. Αφήνουμε τη γέμιση νσ κρυώσει λίγο και προσθέτουμε το κεφαλοτύρι σε κύβους.
  7. Μόλις κρυώσει η γέμιση γεμίζουμε το κατσίκι και το ράβουμε με χοντρή βελόνα και βαμβακερή κλωστή κλείνοντας μέσα τη γέμιση.
  8. Λίγο πριν το κλείσουμε τελείως προσθέτουμε μέσα και 1 ½ κούπας νερό, το κουνάμε λίγο να πάει παντού, και το ράβουμε τελείως.
  9. Προσθέτουμε γύρω από το κατσικάκι τις πατάτες και τις αλατοπιπερώνουμε. Πασπαλίζουμε όλο το φαγητό με λίγη ρίγανη, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, σκεπάζουμε με τιν μπόλια μόνο το κρέας, και προσθέτουμε και 2 κούπες νερό μέσα στο ταψί.
  10. Σκεπάζουμε όλο το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε σιγανή φωτιά (170 βαθμοί) για 3-4 περίπου ώρες.
  11. Λίγο πριν το σβήσουμε βγάζουμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα και να ξηροψηθεί.

Λίγα μυστικά ακόμα:
     

Μπορείτε νσ το φτιάξετε από βραδύς να το ψήσετε για 1 ώρα και την επόμενη μέρα να συνεχίσετε το ψήσιμο. μη λυπηθείτε το αλάτι για να πιάσει το κρέας μέχρι μέσα. Ελέγχετε καθ'  όλη τη διάρκεια του ψησίματος το νερό στο ταψί. Για να δείτε αν είναι έτοιμο πριν το βγάλετε από το φούρνο, κόψτε ένα μικρό κομμάτι κρέας κοντά στην ωμοπλάτη εκεί που έχει πολύ ψαχνό και δοκιμάστε το, να μην είναι κόκκινο. Μπορεί επίσηε να γίνει και με τη μία πλευρά του κατσικιού αλλά θα πρέπει ή εμείς ή ο χασάπης μας να ανοίξει μια «τσέπη» ανάμεσα στα πλευρά και στο κρέας ώστε να μπεί η γέμιση. Τότε όμως θα τα μισά υλικά της γέμισης. Δοκιμάστε το αξίζει τον κόπο.
 

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Translate