Social Icons

Facebook



Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Μοσχαράκι με χουνγκιάρ μπεγεντί (πουρές μελιτζάνας)

Το Χουνγκιάρ μπεγιεντί (hünkâr beğendi) γίνεται με αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κρέας και πουρέ από μελιτζάνες. Το όνομα του φαγητού στην τουρκική γλώσσα σημαίνει "όπως ο Σουλτάνος" ή "όπως αρέσει στο Σουλτάνο", υποδηλώνοντας τη νοστιμιά.









Υλικά:
Για το χουνγκιάρ μπεγεντί:

6 μελιτζάνες
100γρ βούτυρο
100γρ αλεύρι
150γρ κρέμα γάλακτος
1 λίτρο γάλα πλήρες
½ κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
100γρ. τριμμένο κασέρι
αλάτι-πιπέρι


Για το μοσχαράκι:

1 κιλό μοσχαράκι σε κομμάτια
1 κουτάκι σάλτσα ντομάτας
1 μεγάλο κρεμμύδι ή δύο μικρά
1-2 σκελίδες σκόρδο
3 δαφνόφυλλα
½ ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί
αλάτι-πιπέρι
μπαχάρι
λάδι


Πώς το κάνουμε:

  1. Ψήνω τις μελιτζάνες στο φούρνο αφού τις έχω τρυπήσει με ένα πιρούνι στους 180°C για 50-60 λεπτά σε αέρα. Τις αφήνω λίγο να κρυώσουν, τις καθαρίζω και τις ψιλοκόβω. Ζεσταίνω το γάλα σε μία κατσαρόλα. Σε μία άλλη λιώνω το βούτυρο και προσθέτω το αλεύρι ανακατεύοντας με ένα σύρμα. Βάζω το μάτι στο χαμηλό και αρχίζω να προσθέτω σιγά-σιγά το γάλα. Προσθέτω την κρέμα γάλακτος, μοσχοκάρυδο,αλάτι-πιπέρι. Προσθέτω τη μελιτζάνα και το κασέρι και ανακατεύω καλά. Το χουνκιάρ μπεγεντί μας είναι έτοιμο.
  2. Βάζω να βράσει το κρέας μου ή σε κατσαρόλα ή σε χύτρα ταχύτητος (εγώ αυτήν χρησιμοποιώ και θέλει περίπου στα 45-60 λεπτά βράσιμο). Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μην είναι καθόλου σκληρό. Ψιλοκόβω ή χτυπάω σε μπλέντερ το κρεμμύδι με το σκόρδο. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζω να κάψει το λάδι και ρίχνω μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο. Τσιγαρίζω καλά και ρίχνω μέσα το βρασμένο κρέας χωρίς τι ζουμί. Ανακατεύω και σβήνω με το κρασί. Αφήνω περίπου 5 λεπτά να εξατμιστεί.
  3. Ρίχνω την σάλτσα ντομάτας, αλάτι-πιπέρι, μπαχάρι (λίγο γιατί πικρίζει) και τα δαφνόφυλλα. Προσθέτω λίγο ζουμάκι από την κατσαρόλα που έχω βράσει το κρέας μου και αφήνω σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά να δέσει η σάλτσα μου.
  4. Το ιδανικό σερβίρισμα σε αυτήν την συνταγή είναι: Απλώνουμε κυκλικά τον πουρέ μας και από πάνω βάζουμε το κρέας μας..... Καλή όρεξη....!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Translate