Περιγραφή
Ένα υπέροχο, διαφορετικό muffin για όλη την οικογένεια. Πολύ καλή πρόταση για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο.
Τι χρειαζόμαστε:
► 200 ml γάλα χλιαρό
► 1 αυγό μεγάλο ή δυο μικρά
► 1 φακελάκι ξερή μαγιά 9 ή 7 γρ
► 100 ml λάδι ή βούτυρο αν τα θέλετε με περισσότερο άρωμα
► 500-550 γρ. αλεύρι
► 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
► 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
► λίγο παπαρουνόσπορο και σουσάμι
► 200 γρ. φέτα με 2 κουταλιές γιαούρτι
Πώς το κάνουμε:
Λίγα μυστικά ακόμα:
Αφού ψηθούν τα βγάζουμε από την φόρμα μας και το αφήνουμε να κρυώσουν.
Ένα υπέροχο, διαφορετικό muffin για όλη την οικογένεια. Πολύ καλή πρόταση για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο.
Τι χρειαζόμαστε:
► 200 ml γάλα χλιαρό
► 1 αυγό μεγάλο ή δυο μικρά
► 1 φακελάκι ξερή μαγιά 9 ή 7 γρ
► 100 ml λάδι ή βούτυρο αν τα θέλετε με περισσότερο άρωμα
► 500-550 γρ. αλεύρι
► 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
► 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
► λίγο παπαρουνόσπορο και σουσάμι
► 200 γρ. φέτα με 2 κουταλιές γιαούρτι
Πώς το κάνουμε:
- Ζεσταίνουμε το γάλα και διαλύουμε την μαγιά με την ζάχαρη και ρίχνουμε μια-δυο κουταλιές αλεύρι και αφήνουμε για 15-20 λεπτά να φουσκώσει η μαγιά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το γάλα, την φουσκωμένη μαγιά. Χτυπάμε το αυγό ελαφρά με το σύρμα και προσθέτουμε το βούτυρο ή λάδι και ζυμώνουμε μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας. Εγώ τα έβαλα στον αρτοπαρασκευαστή. Πλάθουμε σε μπάλα και την τυλίγουμε με ένα πανί και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 45-50 λεπτά σε ζεστό μέρος. Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 12 κομμάτια ίδιου βάρους αν έχετε ζυγαριά ή με το μάτι.
- Ετοιμάζουμε σε ένα μπολ τα υλικά της γέμισης.
- Παίρνουμε ένα κομμάτι από την ζύμη και το ανοίγουμε φύλλο πάχους 1 εκ και το κόβουμε με ένα μαχαίρι λωρίδες μέχρι την μέση κάθετα. Στην άκρη εκεί που δεν έχουμε κόψει βάζουμε μια κουταλιά γέμιση οριζοντίος.
- Αρχίζουμε να το κλείνουμε από το κάτω μέρος εκεί που έχουμε βάλει την γέμιση.
- Όταν όλη η γέμιση είναι κλεισμένη τότε είναι έτοιμο! Αρχίζουμε να το τυλίγουμε σε ρολό.
- Θα το τυλίξετε ρολό προς τα πάνω όπως πάει η ζύμη.
- Το τυλίγουμε σε σχήμα σαλιγκαριού.
- Λαδώνουμε τις φόρμες για muffins και τοποθετούμε το σαλιγκάρι μας που έχουμε φτιάξει.Έτοιμο!
- Τελειώνουμε με όλα τα κομμάτια της ζύμης μας και τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε για περίπου μισή ώρα να ξεκουραστούν. Χτυπάμε τον κρόκο με λίγο γάλα και αλείφουμε και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° βαθμούς. Ψήνουμε για 20-30 λεπτά για να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα, ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα το φούρνο μας.
Λίγα μυστικά ακόμα:
Αφού ψηθούν τα βγάζουμε από την φόρμα μας και το αφήνουμε να κρυώσουν.