Social Icons

Facebook



Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Φόρμα για Panettone

Περιγραφή:

Από την αναζήτηση μου προέκυψαν αυτές οι βήμα-βήμα οδηγίες για να φτιάξουμε μία φόρμα για panettone, το γνωστό ιταλικό χριστουγεννιάτικο γλυκό.


Η μορφή, το σχήμα, του panettone, είναι ένας κόλουρος κώνος, ένας κώνος δηλαδή με κομμένη την κορυφή του.Πιο απλά, ένας κύλινδρος που όμως η μία βάση του είναι κατά τι μεγαλύτερη από την άλλη.

Πράγματι, στο panettone ο κύκλος της βάσης είναι κατά τι (περίπου 1 εκατοστό) μεγαλύτερος από αυτόν της κορυφής (αναφέρομαι σε ακτίνα, συνεπώς 2 εκατοστά σε διάμετρο ή 6,28 εκατοστά σε περίμετρο).

Στα επόμενα βήματα θα δούμε πόσο εύκολη είναι η κατασκευή μίας χάρτινης φόρμας για panettone (τέτοιες, χάρτινες, είναι στη συντριπτική πλειοψηφία και οι έτοιμες, οι αγοραστές φόρμες που χρησιμοποιούν οι ιταλίδες νοικοκυρές), από εμάς τους ίδιους.

















Τι χρειαζόμαστε:

Υλικά για μία φόρμα για panettone του ½ κιλού:
  • λαδόκολλα (η δικιά μας είναι 35 εκατοστά, κάπου εκεί θα είναι όλες)
  • συρραπτικό
  • ψαλίδι



Πώς το κάνουμε:
  1. Κόβουμε μία λωρίδα λαδόκολλας, μήκους 60 εκατοστών περίπου και την διπλώνουμε στα δύο, κατά την έννοια του μήκους της.
  2. Ξεκινώντας από το σημείο διπλώματος, μετρούμε 10,5 εκατοστά και κόβουμε και πάλι κατά την έννοια του μήκους της λαδόκολλας (άρα παράλληλα στο δίπλωμα).
  3. Έχουμε λοιπόν μία διπλωμένη στα δύο λωρίδα λαδόκολλας, που το κάθε ένα είναι πλάτους 10,5 εκατοστών και μήκους 60 εκατοστών,
  4. και άλλες δύο πιο λεπτές λωρίδες, μήκους και αυτές 60 εκατοστών (ανάλογα με το πλάτος του δικού σας ρολού λαδόκολλας). Αυτές τις δύο λεπτές λωρίδες τις κόβουμε στα δύο. Παίρνουμε έτσι τέσσερις λωρίδες των 30 εκατοστών.
  5. Βάζουμε ένα υπόστρωμα λαδόκολλας μέσα στο ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε για τον φούρνο (30 χ 30 εκατοστά τουλάχιστον ίσως και λίγο μεγαλύτερο.ΠΡΟΣΟΧΗ: το υπόστρωμα είναι κυκλικού σχήματος, διαμέτρου  30  εκατοστών, όσο και οι λεπτές λωρίδες).Με τις τέσσερις λεπτές λωρίδες των 30 εκατοστών σχηματίζουμε, πάνω στο υπόστρωμα, ένα αστέρι.Οι δυο πρώτες σε σχήμα σταυρού, να σχηματίζουν ορθές γωνίες, και οι άλλες δύο στις 45 μοίρε, στην μέση των ορθών γωνιών.Κάτι σαν το σταυρό στην αγγλική σημαία. Συρράπτουμε τις λωρίδες στο κέντρο, στην περιοχή που ενώνονται, για να παραμένουν σταθερές.
  6. Παίρνουμε στα χέρια μας μία ποσότητα ζυμαριού, περί τα 550-600 γραμμάρια και την δουλεύουμε ώστε να της δώσουμε σχήμα μπάλας διαμέτρου 13,5 εκατοστών.Την ακουμπάμε στον πάγκο εργασίας (σε ένα κομμάτι λαδόκολλας, για να μην μας κολλήσει) και τυλίγουμε γύρω της την φαρδύτερη λωρίδα λαδόκολλας, με το σημέιο του διπλώματος προς τα κάτω, μέχρι να πάρουμε ένα στεφάνι ''στα μέτρα της'', που να την τυλίγει ακριβώς, με ελάχιστο 'αέρα''.Τώρα που πήραμε τα μέτρα, συρράπτουμε στο σημείο εκείνο για να διατηρήσει το σχήμα της.
  7. Με διάμετρο 13,5 εκατοστά, και αυτόν τον ''λίγο αέρα'', ο κώνος μας θα έχει περίμετρο στην βάση του κάτι σαν 43-43,5 εκατοστά.Έχουμε όλο το περιθώριο να φαρδύνουμε την περίμετρο της άλλης βάσης του κατά 6,28 εκατοστά (και να τη συρράψουμε εκεί για να την στερεώσουμε), ώστε να πάρει η φόρμα μας το σχήμα του κόλουρου κώνου. Συρράπτουμε και σε άλλα σημεία της ένωσης, για να κλείσει καλά η φόρμα μας.Στο τέλος θα πρέπει να έχει την μορφή.... τούρκικου φεσιού, χωρίς το καπάκι του (και χωρίς την φούντα, βεβαίως βεβαίως).
  8. Τοποθετούμε την μπάλα με την ζύμη μας ακριβώς στο κέντρο του αστεριού.
  9. Σηκώνουμε τις άκρες του αστεριού και τις διπλώνουμε πάνω στη ζύμη, ''αγκαλιάζοντας'' την.
  10. Παίρνουμε το ανοιχτό ''φέσι'' μας, τον κώνο, και τον τοποθετούμε γύρω από την μπάλα (ίσα που θα την περικλείσει), με το δίπλωμα προς τα κάτω.
  11. Ανασηκώνουμε τώρα τις λωρίδες του αστεριού, τις ακουμπάμε πάνω στην επιφάνεια του κώνου, και τις συρράπτουμε εκεί.
  12. Τι έχουμε τώρα;Έχουμε ένα ''φέσι'', έναν κώνο που έχει αποκτήσει καπάκι, αποτελούμενο από τις λωρίδες του αστεριού, που είναι πια στερεωμένες πάνω του με το συρραπτικό.Και μέσα στον κώνο, πάνω στην βάση του, βρίσκετε η μπάλα της ζύμης μας.Όταν θα μπει στον φούρνο και θα ψηθεί, θα φουσκώσει προς τα πάνω και θα γεμίσει την κωνική φόρμα, παίρνοντας το παραδοσιακό σχήμα του panettone. Αποφεύγουμε να ανασηκώσουμε την φόρμα (το ζυμάρι έχει το βάρος του και υπάρχει κίνδυνος να ''σπάσουν'' οι λωρίδες της βάσης).Την μετακινούμε με προσοχή και πάντα κινώντας τη λαδόκολλα πάνω στην οποία είχαμε τις λεπτές λωρίδες σε σχήμα αστεριού.


Λίγα μυστικά ακόμα:
Η όλη διαδικασία θέλει λίγα μόνο λεπτά.Χάρις στην χάρτινη φόρμα μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε πότε είναι έτοιμο, την διαπερνά εύκολα ένα μαχαίρι ή, ακόμα καλύτερα, μία..... βελόνα ραψίματος!!! (εδώ οι οδοντογλυφίδες δεν αρκούν, είναι ''πολύ λίγες'').

Ακόμα, όταν ψηθεί το panettone, μπορούμε εύκολα να το αναποδογυρίσουμε, να το αφήσουμε να κρυώσει και να αφαιρέσουμε την λαδόκολλα.

Οι διαστάσεις για μεγαλύτερο panettone, των 750 γραμμαρίων, είναι:διάμετρος μπάλας ζύμης 16 εκατοστά (αντί 13,5) και ύψος κώνου 10,8 εκατοστά (αντί 10,5 εκατοστά).

Και για panettone, του 1 κιλού:διάμετρος μπάλας ζύμης 18 εκατοστά (αντί 13,5) και ύψος κώνου 12 εκατοστών (αντί 10,5 εκατοστών).

Για αυτά τα δύο, λόγω του μεγαλύτερου βάρους τους, διπλασιάζουμε τον αριθμό των λωρίδων του αστεριού της βάσης και τις συρράπτουμε, τόσο μεταξύ τους όσο και και με την επιφάνεια του κώνου, σε περισσότερα σημεία.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια (αν και δεν βγαίνουν ούτε ''προσπαθώντας''), συρράπτουμε από έξω προς τα μέσα (με τα ''ποδαράκια'' της μεταλλικής ραφής να είναι προς το εσωτερικό της φόρμας).

Μην ανησυχείτε, επίσης, ότι θα ''τρέξει'' η ζύμη μας από τα κενά ανάμεσα στις λωρίδες που συνθέτουν το αστέρι.Για τον λόγο αυτό υπάρχει η λαδόκολλα πάνω στην οποία αρχικά το τοποθετήσαμε.Δεν υπάρχει φόβος, λοιπόν.

Εάν θέλουμε να απλοποιήσουμε ακόμη περισσότερο την ήδη πολύ απλή διαδικασία, δίνουμε στην φόρμα σχήμα κυλίνδρου (οι δύο βάσεις του να είναι κύκλοι της ίδιας διαμέτρου) και ησυχάζουμε.

Επίσης, για να αποφύγουμε τις πολλές μετακινήσεις στήνουμε το αστέρι μας πάνω σε λαδόκολλα που έχουμε απλώσει κατευθείαν πάνω στο ταψί που θα βάλουμε στον φούρνο.

Η λαδόκολλα που στρώνουμε στο ταψί και πάνω της δημιουργούμε το αστέρι, δεν είναι.... λαδόκολλα αλλά αντικολλητικό χαρτί επικαλυμμένο με Teflon.Κάνει θαυμάσια, όμως, και η λαδόκολλα.

Τον πολύ έξυπνο αυτό (και μοναδικό;;; εγώ τουλάχιστον δεν βρήκα δεύτερο στο google) τρόπο, τον βρίσκει κανείς, στην πρωτότυπη εκτέλεσή του εδώ.

Από συνταγή πώς πάτε;
 

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Translate