Περιγραφή:
Τελικά βρήκα την συνταγή που έψαχνα.Έκανα μεγάλη έρευνα και κατέληξα σ'αυτή, την μπελαλίδικη μεν, αλλά πολύ καλή συνταγή.Είναι από ένα ιταλικό site.Πάρτε κουράγιο, γιατί θέλει ολόκληρη μέρα, και φτιάξτε το.Καλά Χριστούγεννα!
- 1 αυγό
- 180 γραμμάρια βούτυρο
- 70 γραμμάρια σουλτανίνα
- 180 γραμμάρια ζάχαρη
- 850 γραμμάρια αλεύρι
- 100 γραμμάρια μαγιά
- 4 κρόκοι
- 50 γραμμάρια κόντιτα
Πώς το κάνουμε:
- Διαλύστε σε λίγο νερό την μαγιά και βάλτε σε λεκάνη με 100 γραμμάρια αλεύρι.
- Φτιάξτε ένα μικρό ψωμάκι και αφήστε το να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 3 ώρες.
- Ξαναζυμώστε και προσθέστε άλλα 100 γραμμάρια αλεύρι και λίγο ακόμη νερό.Αφήστε το και πάλι για άλλες 2 ώρες να φουσκώσει.
- Στο μεταξύ, βάλτε το υπόλοιπο αλεύρι σε μια λεκάνη, κάντε ένα πηγάδι και ρίξτε την ζάχαρη, τους κρόκους και το αυγό, μια πρέζα αλάτι και το βούτυρο λιωμένο.
- Δουλέψτε με δύναμη να γίνει μια ζύμη μαλακή.Ίσως χρειαστεί να ρίξετε και λίγο γάλα χλιαρό.
- Συνεχίστε να δουλεύετε την ζύμη και μετά ρίξτε το μείγμα της μαγιάς, τις σταφίδες και τα φρούτα.Η ζύμη πρέπει να γίνει λεία και γυαλιστερή και να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
- Την αφήνετε και πάλι να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες.
- Την χωρίζετε σε 2 ή και τρία κομμάτια τα οποία βάζετε σε φόρμες όρθιες στρογγυλές ή σε κάτι αντίστοιχο.Επειδή φουσκώνει πάρα πολύ δεν πρέπει να φτάνει ούτε καν στο μισό της φόρμας.Αν θέλετε βάζετε στο στόμιο ένα χαρτόνι σε λωρίδα που θα δώσει στην φόρμα έξτρα ύψος.
- Αφήνετε ξανά να φουσκώσει και πριν βάλετε στο φούρνο του κάνετε μια μαχαιριά και του βάζετε ένα καρυδάκι βούτυρο.
- Το ψήνετε σε φούρνο 170 βαθμών μέχρι να αποκτήσει καστανό χρώμα.
Λίγα μυστικά ακόμα:
Είναι απίστευτο το πόσο πολύ φουσκώνει.Εγώ έφτιαξα δυο φόρμες αλλά θα μπορούσα σίγουρα να φτιάξω τρεις.Είναι σαν έτοιμο, πολύ πολύ αφράτο και νόστιμο.Πριν σερβίρουμε το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Το σχόλιο του/της διαιτολόγου:
Η περιστασιακή κατανάλωση μίας μερίδας γλυκού μπορεί να αποτελεί μέρος μίας υγιεινής διατροφής.Για να ελέγχετε την επιθυμία σας για γλυκά καταναλώνετε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως ψωμί ολικής άλεσης και φρούτα, σε τακτά χρονικά διαστήματα στη διάρκεια της ημέρας.