Περιγραφή:
Παραδοσιακό γερμανικό μαλακό μπισκότο - όταν τα φτιάξετε θα μοσχομυρίζει το σπίτι για μέρες...
Τι χρειαζόμαστε:
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού μέλι
- ¼ φλυτζάνι του τσαγιού σκούρα μελάσα
- 1 κουταλάκι της σούπας τριμμένη κανέλα
- ¼ κουταλάκι της σούπας τριμμένο μοσχοκάρυδο
- ¼ κουταλάκι της σούπας τριμμένη πιπερόριζα (ginger) σε σκόνη
- 1½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
- 2 κουταλάκια της σούπας ψιλοκομμένη ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού
- 2 κουταλάκια της σούπας ψιλοκομμένη ζαχαρωμένη φλούδα λεμονιού
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένα ασπρισμένα αμύγδαλα
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού καστανή ζάχαρη
- 1 κουταλάκι της σούπας ξύσμα λεμόνι
- 1½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκάλι
- ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 2 κουταλάκια της σούπας ζεστό νερό
- 1 αυγό, χτυπημένο
- 4½ φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Πώς το κάνουμε:
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το μέλι, την μελάσα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, την πιπερόριζα και το γαρύφαλλο μέχρι να αναμιχθούν καλά.Προσθέστε τη ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού και λεμονιού, τα αμύγδαλα, την καστανή ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού.Ανακατέψτε τη σόδα στο ζεστό νερό και προσθέστε τη στο μείγμα μαζί με το αυγό.Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι.Η ζύμη πρέπει να είναι πολύ σκληρή και μπορεί να χρειαστεί να τη ζυμώσετε στον πάγκο της κουζίνας για να ανακατευτούν καλά τα υλικά.Σκεπάστε και φυλάξτε σε δροσερό μέρος ώστε να ελευθερωθούν τα αρώματα.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1-1,5 εκατοστά.Κόψτε με ένα φλυτζάνι στρογγυλά μπισκότα.Βάλτε τα μπισκότα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αφήνοντας 2-3 εκατοστά μεταξύ τους.Βρέξτε το χείλος του φλυτζανιού με νερό (σε ένα μικρό μπολ) για να μην κολλάει.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο (175°C) για 12-15 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα στο κάτω μέρος.Αφαιρέστε με προσοχή τα μπισκότα από το αντικολλητικό χαρτί και αφήστε τα να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα.Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέστε γλάσο ζάχαρης ή κουβερτούρας όσο είναι ακόμα ζεστά.Όταν κρυώσουν κρυώσουν φυλάξτε τα σε μεταλλικό κουτί.Αν θέλετε να μείνουν μαλακά τα μπισκότα βάλτε στο κουτί μισό μήλο,το οποίο θα αφήσετε αρκετές ημέρες.
Λίγα μυστικά ακόμα:
Στην πράξη χρειάστηκα περισσότερο αλεύρι - τόσο ώστε η ζύμη να μην κολλάει.Αν θέλετε να γίνουν μαλακά προσέξτε να μην ψηθούν πολύ.Τα μπισκότα γίνονται αρκετά γλυκά οπότε για να έχετε πιο ισορροπημένη γεύση μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα της ζάχαρης ή να αποφύγετε το γλάσο ζάχαρης στο τέλος.Είναι πολύ ωραία και σκέτα!Μελάσα και ψιλοκομμένη ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού θα βρείτε σε μεγάλα σούπερ-μάρκετ.Επειδή δε βρήκα έτοιμη ζαχαρωμένη φλούδα λεμονιού, έβαλα διπλάσια φλούδα πορτοκαλιού και ξύσμα μόνο από λεμόνι.