Περιγραφή:
Ιταλικό γλυκό, που θυμίζει τσουρέκι με φρούτα, όχι όμως πολύ γλυκό.Είναι λίγο χρονοβόρο αλλά αξίζει τον κόπο!
Τι χρειαζόμαστε:
Για το προζύμι:
- 200 γραμμάρια φρέσκια μαγιά
- 240 ml ζεστό γάλα
- 140 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το μείγμα φρούτων:
- 1 φλυτζάνι χρυσές σταφίδες
- 1 φλυτζάνι γλασαρισμένα μείγμα φρούτων (ή ένα μείγμα αποξηραμένων φρούτων, αν προτιμάτε)
- ½ φρυτζάνι μπράντυ, ρούμι ή ουίσκι (προαιρετικά)
- 1 κουταλιά της σούπας μπέρμπον
- 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
- Μία βανίλια
- ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
Για τη ζύμη:
- 385 γραμμάρια αλεύρι για κάθε χρήση
- 70 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
- 1½ κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά στιγμιαία μαγιά
- 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 έως 4 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
- 115 γραμμάρια μαλακό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλιτζάνι καθαρισμένα αμύγδαλα κομμένα
Πώς το κάνουμε:
- Από την προηγούμενη ημέρα ετοιμάζουμε το προζύμι μας.Διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό γάλα και προσθέτουμε το αλεύρι.Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 4 ώρες περίπου μέχρι να φουσκώσει και να κάνει φυσαλίδες.Μετά το βάζουμε στο ψυγείο μας για να μείνει όλο το βράδυ.
- Από την προηγούμενη ετοιμάζουμε και τα φρούτα μας.Βάζουμε τα υλικά για το μείγμα φρούτων σε ένα μπολ, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για όλο το βράδυ,σκεπασμένα.
- Την επόμενη μέρα βγάζουμε το προζύμι από το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για μια ώρα πριν το δουλέψουμε.
- Στο μίξερ βάζουμε τους ζυμωτήρες και προσθέτουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη με το αλάτι και τα ανακατεύουμε, βάζοντας σιγά-σιγά τα αυγά και μετά το νερό, μέχρι να γίνει μια ζύμη (μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμη αλεύρι).
- Αφήνουμε τη ζύμη για 20 λεπτά να ξεκουραστεί και προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο.
- Μετά βάζουμε τα φρούτα (εάν έχουν ζουμιά τα στραγγίζουμε) και τα αμύγδαλα, και το ανακατεύουμε λίγο.
- Η ζύμη θα πρέπει λίγο να <<κολλάει>>.Σκεπάστε τη ζύμη με μεμβράνη και αφήστε την σε ζεστό μέρος για 2 ώρες περίπου ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Μοιράζουμε τη ζύμη μας σε φόρμες.Παίρνουμε βαθιές φόρμες, με μικρή διάμετρο.Εάν δεν είναι πολύ βαθιά βάζουμε λαδόκολλα γύρω-γύρω, γιατί φουσκώνει πολύ στο ψήσιμο.Γεμίζουμε τη φόρμα λίγο πιο κάτω από την μέση.Στο εμπόριο υπάρχουν και χάρτινες φόρμες μιας χρήσης για panettone.
- Τα αφήνουμε άλλες δύο ώρες για να φουσκώσουν.Η ζύμη φουσκώνει και φτάνει ως πάνω.
- Με ένα πινέλο αλείβουμε με αυγό τα πανετόνε μας και βάζουμε στη τελευταία σχάρα του φούρνου μας.
- Προθερμασμένος φούρνος στους 160° βαθμούς.Ψήνουμε για 1 ώρα & 30' περίπου,εάν αυτό το μείγμα το μοιράσετε σε δύο φόρμες.Αν το μοιράσετε σε μικρότερες ίσως να χρειαστεί λιγότερο χρόνο.Αν δείτε ότι η κορυφή σκουραίνει πολύ στο ψήσιμο καλύψτε τα με αλουμινόχαρτο.Όταν ψηθούν τα βγάζετε από τη φόρμα και τα αφήνετε να κρυώσουν επάνω σε μία σχάρα.Μπορείτε να το σερβίρετε πασπαλισμένο με άχνη ή με γλάσο σοκολάτας.
Λίγα μυστικά ακόμα:
Σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να διατηρηθεί για 2 εβδομάδες, στη κατάψυξη τυλιγμένο σε μεμβράνη για 3 μήνες.