Social Icons

Facebook



Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Panettone 2

Περιγραφή:

Ιταλικό γλυκό, που θυμίζει τσουρέκι με φρούτα, όχι όμως πολύ γλυκό.Είναι λίγο χρονοβόρο αλλά αξίζει τον κόπο!














Τι χρειαζόμαστε:

Για το προζύμι:
  • 200 γραμμάρια φρέσκια μαγιά
  • 240 ml ζεστό γάλα
  • 140 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το μείγμα φρούτων:
  • 1 φλυτζάνι χρυσές σταφίδες
  • 1 φλυτζάνι γλασαρισμένα μείγμα φρούτων (ή ένα μείγμα αποξηραμένων φρούτων, αν προτιμάτε)
  • ½ φρυτζάνι μπράντυ, ρούμι ή ουίσκι (προαιρετικά)
  • 1 κουταλιά της σούπας μπέρμπον
  • 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
  • Μία βανίλια
  • ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι

Για τη ζύμη:
  • 385 γραμμάρια αλεύρι για κάθε χρήση
  • 70 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1½ κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά στιγμιαία μαγιά
  • 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 έως 4 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
  • 115 γραμμάρια μαλακό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλιτζάνι καθαρισμένα αμύγδαλα κομμένα


Πώς το κάνουμε:
  1. Από την προηγούμενη ημέρα ετοιμάζουμε το προζύμι μας.Διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό γάλα και προσθέτουμε το αλεύρι.Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 4 ώρες περίπου μέχρι να φουσκώσει και να κάνει φυσαλίδες.Μετά το βάζουμε στο ψυγείο μας για να μείνει όλο το βράδυ.
  2. Από την προηγούμενη ετοιμάζουμε και τα φρούτα μας.Βάζουμε τα υλικά για το μείγμα φρούτων σε ένα μπολ, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για όλο το βράδυ,σκεπασμένα.
  3. Την επόμενη μέρα βγάζουμε το προζύμι από το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για μια ώρα πριν το δουλέψουμε.
  4. Στο μίξερ βάζουμε τους ζυμωτήρες και προσθέτουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη με το αλάτι και τα ανακατεύουμε, βάζοντας σιγά-σιγά τα αυγά και μετά το νερό, μέχρι να γίνει μια ζύμη (μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμη αλεύρι).
  5. Αφήνουμε τη ζύμη για 20 λεπτά να ξεκουραστεί και προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο.
  6. Μετά βάζουμε τα φρούτα (εάν έχουν ζουμιά τα στραγγίζουμε) και τα αμύγδαλα, και το ανακατεύουμε λίγο.
  7. Η ζύμη θα πρέπει λίγο να <<κολλάει>>.Σκεπάστε τη ζύμη με μεμβράνη και αφήστε την σε ζεστό μέρος για 2 ώρες περίπου ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.
  8. Μοιράζουμε τη ζύμη μας σε φόρμες.Παίρνουμε βαθιές φόρμες, με μικρή διάμετρο.Εάν δεν είναι πολύ βαθιά βάζουμε λαδόκολλα γύρω-γύρω, γιατί φουσκώνει πολύ στο ψήσιμο.Γεμίζουμε τη φόρμα λίγο πιο κάτω από την μέση.Στο εμπόριο υπάρχουν και χάρτινες φόρμες μιας χρήσης για panettone.
  9. Τα αφήνουμε άλλες δύο ώρες για να φουσκώσουν.Η ζύμη φουσκώνει και φτάνει ως πάνω.
  10. Με ένα πινέλο αλείβουμε με αυγό τα πανετόνε μας και βάζουμε στη τελευταία σχάρα του φούρνου μας.
  11. Προθερμασμένος φούρνος στους 160° βαθμούς.Ψήνουμε για 1 ώρα & 30' περίπου,εάν αυτό το μείγμα το μοιράσετε σε δύο φόρμες.Αν το μοιράσετε σε μικρότερες ίσως να χρειαστεί λιγότερο χρόνο.Αν δείτε ότι η κορυφή σκουραίνει πολύ στο ψήσιμο καλύψτε τα με αλουμινόχαρτο.Όταν ψηθούν τα βγάζετε από τη φόρμα και τα αφήνετε να κρυώσουν επάνω σε μία σχάρα.Μπορείτε να το σερβίρετε πασπαλισμένο με άχνη ή με γλάσο σοκολάτας.


Λίγα μυστικά ακόμα:
Σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να διατηρηθεί για 2 εβδομάδες, στη κατάψυξη τυλιγμένο σε μεμβράνη για 3 μήνες.
 

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Translate