Περιγραφή:
Είναι έκδοση Ελλάδας-Ιταλίας, έχει μέσα φέτα και γιαούρτι από Ελλάδα αλλά η συνταγή είναι ιταλική original. Μου αρέσει πολύ για γεύματα-μπουφέ ή για κολατσιό, ή και αργότερα στο γραφείο.
Τι χρειαζόμαστε:
- 90 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο
- 300 γραμμάρια αλεύρι
- 150 γραμμάρια φέτα (μη πάρετε και καμιά πολύ καυτερή, έτσι;)
- 190 γραμμάρια καπνιστό σολομό
- 200 ml γάλα (πλήρες)
- 2 αυγά
- 100 γραμμάρια γιαούρτι
- 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
- 100 ml κρέμα γάλακτος (φρέσκια-φρέσκια)
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια (ή στην εποχή του, 1 μέτριο πράσο)
- αλάτι
Πώς το κάνουμε:
- Κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες
- την φέτα σε κύβους του 1χ1χ1 εκατοστά (περίπου, μη τρελαθούμε εντελώς)
- και τον σολομό και αυτόν σε μικρά κομματάκια 1χ1 εκατοστά.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και στην συνέχεια αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά,
- μετά το γάλα,
- και τέλος την κρέμα γάλακτος.
- Προσθέτουμε και την γιαούρτι
- και ανακατεύουμε όλα τα υλικά ελαφρά με το σύρμα αυγών.
- Σε ένα άλλο ευρύχωρο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με την μαγιά.
- Προσθέτουμε και τις ροδέλες κρεμμυδιού και ανακατεύουμε καλά να αλευρωθούν εντελώς.
- Προσθέτουμε και την φέτα και ανακατεύουμε να αλευρωθεί και αυτή καλά. (Αλευρώνουμε τα κρεμμυδάκια και την φέτα για να μην ''βουλιάξουν'' τα υλικά στον πάτο των muffins όταν αυτά ψηθούν).
- Τελευταίο προσθέτουμε τον σολομό και ανακατεύουμε και πάλι.
- Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τα υλικά μας. Θα έχετε προσέξει ότι έχω χωρίσει σε δύο διαφορετικές λεκανίτσες, σε δύο μπολ, τα στερεά και τα ρευστά υλικά. Εάν θέλετε να ξέρετε γιατί, πηγαίνετε εδώ για να διαβάσετε την εξήγηση.
- Ρίχνουμε τώρα το λιωμένο χλιαρό βούτυρο στο μπολ με τα αλευρωμένα υλικά.
- Ρίχνουμε και το μείγμα αυγών και γαλακτομικών.
- Κανονίζουμε το μείγμα μας στο αλάτι και στο πιπεράκι του
- και ρίχνουμε από μία γερή κουταλιά σε κάθε φορμάκι για muffins.
- Εάν περισσέψει μοιράστε σε όλα τα φορμάκια ομοιόμορφα.Προσοχή μην ξεχειλίσετε τις φορμίτσες, το μείγμα θα φουσκώσει στην συνέχεια (όχι όμως πάρα πολύ, μπορείτε να φτάσετε μέχρι και λίγο κάτω από το χείλος της φόρμας).
- Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς
- και ψήνουμε τα muffins εκεί μέσα για 25 με 30 λεπτά.
- Σιγουρευόμαστε ότι το ψήσιμο έχει ολοκληρωθεί με την βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας που πρέπει να βγαίνει στεγνή από μέσα τους. Εξωτερικά πρέπει να έχουν χρυσίσει καλά.
- Καλή όρεξη σε όλους.