Περιγραφή:
Κάθε χριστουγεννιάτικο κέικ που σέβεται τον ευατό του, πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 3-4 διαφορετικά γλυκά του κουταλιού, χουρμάδες,ξηρούς καρπούς, δαμάσκηνα, σταφίδες και δεν ξέρω τι άλλο! Τρως ένα κομμάτι και δεν θέλεις να φας για 2 μέρες!Αν φας δύο κομμάτια, σιχαίνεσαι και τον ευατό σου και το κέικ(!) και δεν θέλω να αναφερθώ στο ακανθώδες θέμα <<θερμίδες>> γιατί μπορεί να δημιουργεί διπλωματικό επεισόδιο!!!Αυτή η συνταγή είναι μια βερσιόν δικιά μου για να φτιάξετε ένα κέικ με λιγότερα υλικά το οποίο να μην είναι καθόλου λιγωτικό αλλά να είναι εξίσου νόστιμο!
Τι χρειαζόμαστε:
- 300 γραμμάρια σταφίδες σουλτανίνα
- 450 γραμμάρια γλυκό καρυδάκι (το ρίχνουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε ώστε να φύγει το σιρόπι)
- 185 ml λικέρ κεράσι
- ξύσμα ενός πορτοκαλιού
- 250 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 200 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
- 4 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
- 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder (το κοσκινίζουμε μαζί με το αλεύρι)
- 2 κουταλάκια του γλυκού μείγμα για γλυκά (κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, πιπερόριζα)
- 3-4 κουταλιές λικέρ κεράσι επιπλέον για το τέλος
Πώς το κάνουμε:
- Χτυπάμε το βούτυρο μαζί με την ζάχαρη πολύ καλά και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά
- Στο μεταξύ βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, τις σταφίδες μαζί με το λικέρ και αφήνουμε να κοχλάσουν για 5 λεπτά.Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Κόβουμε το καρυδάκι σε μικρά κομμάτακια και το ρίχνουμε στο μείγμα με την ζάχαρη.Προσθέτουμε τις σταφίδες όπως είναι μαζί με το λικέρ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μείγμα για γλυκά και ανακατεύουμε με σπάτουλα.Τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder και ανακατεύουμε με την σπάτουλα ώστε να ενωθούν τα υλικά μας.
- Στρώνουμε στο πάτο στρογγυλής φόρμας που ανοίγει (23 εκατοστά) λαδόκολλα και αφού ρίξουμε το μείγμα το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά.Αν δείτε ότι έχει πάρει σκούρο χρώμα αλλά εσωτερικά είναι ακόμα υγρό,σκεπάστε με ασημόχαρτο και αφήστε μέχρι να ψηθεί.
- Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο το ραντίζουμε με 3-4 κουταλιές λικέρ και το αφήνουμε να κρυώσει.
Λίγα μυστικά ακόμα:
Διατηρείται μέχρι και ένα μήνα αν το τυλίξετε καλά με μεμβράνη, το φυλάξετε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και το βάλετε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.