Social Icons

Facebook



Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Cocottine με τυριά και καπνιστή γαλοπούλα

Περιγραφή:

Cocottine = Φόρμες μίας δόσης, από πορσελάνη ή πηλό, μικρού μεγέθους και κυλινδρικού σχήματος, που χρησιμεύουν στο μαγείρεμα, σε μπεν μαρί, κρεμών ή σουφλέ.

Οι δικές μας cocottine με τυριά και καπνιστή γαλοπούλα είναι ένα κυρίως πιάτο, πολύ γευστικό, μελετημένο για παιδιά, ιδιαίτερα τα πιο ''δύσκολα'',εκείνα που δεν έχουν και πολύ διάθεση να φάνε, γενικώς.
Για τα άλλα, στο χέρι σας είναι να επιλέξετε συνδυασμούς υλικών τέτοιους που θα τα κάνουν να φάνε ''δύσκολα'' φαγητά.Εδώ αναφέρομαι στην βασική συνταγή (μόνο με τυριά), στην οποία όμως μπορείτε να προσθέτετε γεύσεις όπως μπρόκολου, σπανακιού, φρέσκων φασολιών, διαλέξτε που είναι το... πρόβλημά σας.

Θα σερβίρετε αυτή τη νοστιμιά σε τέσσερα μικρά πήλινα σκεύη, έχοντας εξασφαλίσει ότι παρά την ευκολία της (αρκούν δέκα λεπτά προετοιμασίας και άλλα είκοσι ψησίματος), η συνταγή θα αποδειχθεί μία πραγματική νοστιμιά, όχι μόνο για τους πιτσιρικάδες αλλά και για τους μεγαλύτερους και πιο λιχούδηδες συνδαιτυμόνες σας.



Τι χρειαζόμαστε:
  • 4 φέτες καπνιστή γαλοπούλα, περίπου 40 γραμμάρια για κάθε ταρτάκι
  • βιτάμ ή βούτυρο για το βουτύρωμα, όσο χρειασθεί
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
  • 150ml γάλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα Worcester
  • 1 κουταλάκι της σούπας αλεύρι
  • 100 γραμμάρια τυρί Emmental, τριμμένο ή κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 80 γραμμάρια τυρί γραβιέρα, τριμμένη ή κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • αλάτι, όσο χρειάζεται
  • πιπέρι, όσο χρειάζεται


Πώς το κάνουμε:
  1. Βουτυρώνουμε εσωτερικά τα φορμάκια.
  2. Κόβουμε τις φέτες ζαμπόν γαλοπούλας σε κατάλληλο ύψος ώστε να μπορούν να καλύψουν την εσωτερική τους επιφάνεια.
  3. ''Φοδράρουμε'' εσωτερικά τα φορμάκια με το καπνιστό ζαμπόν,
  4. φροντίζοντας στα σημεία που ενώνονται, να ''καπακώνει'' ελαφριά η μία φέτα την άλλη.
  5. Αραιώνουμε την μικροποσότητα της μουστάρδας με 3 κουταλιές από το γάλα και μοιράζουμε το μείγμα στα ''φοδραρισμένα'' με την γαλοπούλα φορμάκια.
  6. Αφήνουμε να ποτίσουν για ένα 10-λεπτο.
  7. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα, προσθέτουμε την σάλτσα Worcester, το αλεύρι και τα τριμμένα τυριάκανονίζουμε πως το θέλουμε σε αλάτι (προσοχή, υπάρχουν τυριά) και πιπέρι και σε πολύ χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε έως ότου τα τυριά λιώσουν εντελώς και ομογενοποιηθεί όλο το μeίγμα.
  8. Αδειάζουμε το μείγμα στις φόρμες
  9. και τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, όπου και τις ψήνουμε
  10. έως ότου γκρατιναρισθούν στην επιφάνεια τους
  11. και αποκτήσουν εκείνο το πυρόξανθο χρώμα που σε κάνει να τα φας καυτά.Υπολογίστε τον χρόνο στο εικοσάλεπτο. Κάτι πάνω, κάτι κάτω.
  12. Σερβίρουμε όσο είναι ακόμη καυτό. Ας προσέξουν οι άλλοι.


Λίγα μυστικά ακόμα:
Για πιο ''γεμάτη'' γεύση, μπορούμε αντί για το καπνιστό (και άπαχο) ζαμπόν γαλοπούλας να χρησιμοποιήσουμε κανονικό, ''πλήρες'' ζαμπόν. Και για πιο gourmet να ντύσουμε τις φορμίτσες με ιταλική φινέτσα, χρησιμοποιώντας αντί για ζαμπόν, prosciutto.
 

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Translate