Περιγραφή:
Cocottine = Φόρμες μίας δόσης, από πορσελάνη ή πηλό, μικρού μεγέθους και κυλινδρικού σχήματος, που χρησιμεύουν στο μαγείρεμα, σε μπεν μαρί, κρεμών ή σουφλέ.
Cocottes = Μεγαλύτερες σε μέγεθος φόρμες, από πορσελάνη ή πηλό, κυλινδρικού σχήματος, που χρησιμεύουν στο μαγείρεμα κρεμών ή σουφλέ.
Οι σημερινές Cocottes με τυριά, ζαμπόν και... άλλαείναι μια διασκευή του ''Cocottine με τυριά και καπνιστή γαλοπούλα'', ενός πιάτου φτιαγμένο για παιδικά στομαχάκια, στο οποίο έγιναν όλες εκείνες οι αλλαγές (ακόμη και στην ονομασία) ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί πλέον ''...για ενήλικες''.
Η ιδέα είναι να μετατρέψουμε τις παιδικές cocottines σε... cocottes για ενήλικες.Κρατάμε, λοιπόν, την αρχική ιδέα, ενισχύοντας τα υλικά.
Έτσι, πέρα από τα βασικά υλικά (γάλα, αλεύρι, ζαμπόν -που δεν υπάρχει πλέον λόγος να είναι άπαχη γαλοπούλα- και τυριά) μπορούμε να προσθέσουμε και πολλά άλλα.
Θα σερβίρουμε αυτή τη νοστιμιά σε τέσσερα μικρά πήλινα σκεύη, έχοντας εξασφαλίσει ότι παρά την ευκολία της (αρκούν δέκα λεπτά προετοιμασίας και άλλα είκοσι ψησίματος), η συνταγή θα αποδειχθεί μία πραγματική νοστιμιά.

Τι χρειαζόμαστε:
- 4 φέτες ζαμπόν, περίπου 40 γραμμάρια για κάθε ταρτάκι
- βιτάμ για το βουτύρωμα, όσο χρειασθεί.
- 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
- 150ml γάλα
- 1 κουταλάκι της σούπας αλεύρι
- 60 γραμμάρια τυρί Emmental, τριμμένο ή κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 60 γραμμάρια γραβιέρα, τριμμένη ή κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 60 γραμμάρια μπλε τυρί, κομμένο σε μικρά κομματάκια
- 40 γραμμάρια τυρί parmigiano, τριμμένο.
- 60 γραμμάρια ζαμπόν, κομμένο σε κυβάκια
- 1 φρέσκο μανιτάρι champignon, καθαρισμένο και κομμένο σε χοντρά κυβάκια
- Διάφορα άλλα υλικά όπως:λίγο μπρόκολο, λίγο σπανάκι, λίγα μικρά ζυμαρικά, όλα ήδη βρασμένα.
- αλάτι, όσο χρειάζεται
- πιπέρι, όσο χρειάζεται
Πώς το κάνουμε:
- Βουτυρώνουμε εσωτερικά τα φορμάκια
- Κόβουμε τις φέτες του ζαμπόν σε κατάλληλο ύψος ώστε να μπορούν να καλύψουν την εσωτερική τους επιφάνεια και ''φοδράρουμε'' εσωτερικά τα φορμάκια, καλύπτοντας τοιχώματα και πάτο με το καπνιστό ζαμπόν, φροντίζοντας στα σημεία που ενώνονται, να ''καπακώνει'' ελαφριά η μία φέτα την άλλη.
- Αραιώνουμε την μουστάρδα με 3 κουταλιές από το γάλα
- και μοιράζουμε το μείγμα στα ''φοδραρισμένα'' φορμάκια.
- Αφήνουμε να ποτίσουν για ένα 10-λεπτο.
- Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα, προσθέτουμε το αλεύρι
- και τα τριμμένα τυριά και ανακατεύουμε, σε πολύ χαμηλή φωτιά, έως ότου λιώσουν τα τυριά.
- Κανονίζουμε το πιπέρι
- και ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά.Λίγα μικρά ζυμαρικά, για παράδειγμα,
- το ζαμπόν,
- το μανιτάρι και την ρόκα,
- το μπρόκολο
- το σπανάκι
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα μας και αδειάζουμε το μείγμα στις φόρμες.
- Ρίχνουμε στην επιφάνειά τους μία γερή δόση τριμμένο parmigiano.
- και τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, όπου και τις ψένουμε
- έως ότου γκρατιναρισθούν στην επιφάνεια τους
- και αποκτήσουν εκείνο το πυρόξανθο χρώμα που σε κάνει να τα φας καυτά. Υπολογίστε τον χρόνο στο εικοσάλεπτο. Κάτι πάνω, κάτι κάτω.
- Σερβίρουμε όσο είναι ακόμη καυτό. Ας προσέξουν οι άλλοι.
Λίγα μυστικά ακόμα:
Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, πέρα από τα βασικά υλικά που δίνουν τον χαρακτήρα της συνταγής, μπορεί κανείς να παίξει με μία τεράστια ποικιλία άλλων, δημιουργώντας κάθε φορά και ένα διαφορετικό πιάτο.