Περιγραφή:
Ζύμη Brioche! Είναι υπέροχη δοκιμάστε τη!!
Τι χρειαζόμαστε:
- 500 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκια και 2-3 κουταλιές ακόμα αλεύρι
- 35 γραμμάρια ζάχαρη ή 3 κουταλιές σούπας όχι γεμάτες ζάχαρη
- 9 γραμμάρια αλάτι
- 2 αυγά
- 1 ασπράδι
- 60 γραμμάρια βούτυρο
- 180ml ζεστό γάλα
- 25 γραμμάρια μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 250 γραμμάρια ζαμπόν κομμένο σε καρεδάκια
- 4 φέτες τυρί σε φέτες κομμένο σε καρεδάκια
- μοτσαρέλα
- 1-2 λουκάνικα χοτ ντογκ κομμένο σε καρεδάκια
- λίγη πάπρικα
- λίγο μαύρο πιπέρι
- 1 κρόκο και λίγο γάλα για το τέλος
Πώς το κάνουμε:
- Βάζουμε τη ζύμη σε πάγκο εργασίας ελαφρά αλευρωμένο, ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη δίνοντας ένα ορθογώνιο (50Χ30 εκατοστά) φύλλο, περίπου 1cm πάχος.Πασπαλίζουμε με ό,τι γέμιση θέλουμε!
- Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό σφιχτό με τα χέρια μας. Κόβουμε τα άκρα της ζύμης μας σε κομμάτια 5 εκατοστά, τα αφήνουμε στην άκρη. Στη συνέχεια κόβουμε στην μέση κατά μήκος το ρολό μας, όχι όμως μέχρι το τέλος αφήνοντας λίγο άκοπο. Ανοίγουμε και βάζουμε το πρώτο κομμάτι που κόψαμε στο χώρισμα που κάναμε στη μέση και γυρίζουμε τις λωρίδες της ζύμης προς τα έξω να φέρουμε επάνω το εσωτερικό τους και κάνουμε πλέξιμο ελαφρό. Όταν φτάσουμε στο τέλος προσθέτουμε και το άλλο κομμάτι ζύμης και με τα χέρια μας πιέζουμε λίγο να κλείσει (το κάνουμε μια κουλούρα) και βάζουμε τα κομμάτια που κόψαμε στολίζοντας την κουλούρα μας.
- Με ένα πινέλο διαλύουμε και τον κρόκο με 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα ή νερό και περνάμε την πλεξούδα μας.
- Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρετε κομμένο σε φέτες.
Το σχόλιο του/της διαιτολόγου:
2 μέτρια κομμάτια αποτελούν πλήρες κύριο πιάτο, καθώς περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά (πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λίπος) και πολλά μικροθρεπτικά (βιταμίνες, μέταλλα) συστατικά. Για χαμηλότερες θερμίδες και λιπαρά χρησιμοποιήστε στη συνταγή, αλεύρι ολικής άλεσης, στέβια, γάλα, τυρί, αλλαντικά τύπου light. Συνδυάστε με 2 φλυτζάνια σαλάτα εποχής (χωρίς λάδι καλύτερα).