Social Icons

Facebook



Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Αλμυρά muffins με μπέικον, σπανάκι και αρακά

Περιγραφή

Αφήστε τα λόγια, τώρα, πάμε κατ'ευθείαν στο ''ψητό''!!!

Και τι ''ψητό''!!! Αφράτο και πεντανόστιμο.


















Τι χρειαζόμαστε:

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι baking powder
► 100 γρ. μπέικον (σε κυβάκια)
► 150 γρ. σπανάκι (χοντροκομμένο)
► 100 γρ. αρακά (σε συσκευασία, προβρασμένο)
► 80 φρ. ξανθές σταφίδες (μαλακωμένες σε χλιαρό νερό και στυμμένες πολύ καλά)
► 3 κ.σ. καλό ελαιόλαδο
► 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
► 100 ml γάλα (φρέσκο)
► 80 γρ. μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
► 120 γρ. τυρί parmigiano (τριμμένο)
► 3 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
► μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
► αλάτι
► πιπέρι


Πώς το κάνουμε:
  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ροδίζουμε το μπέικον με μόνο το λίπος του (ή με ½ κουταλιά ελαιόλαδο, όχι περισσότερο). Το αφαιρούμε από το τηγάνι και το διατηρούμε ζεστό.
  2. Ρίχνουμε στο τηγάνι τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο (εάν έχετε χρησιμοποιήσει λίγο για το μπέικον, ρίξτε το υπόλοιπο). Με ξύλινο κουτάλι τρίβουμε τον πάτο του τηγανιού να ξεκολλήσουμε τις ''νοστιμιές'' που αφήσε πίσω του το μπέικον. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ξανθαίνουμε για 3-4 λεπτά, πάνω σε δυνατής έντασης εστία. Μαζί του ρίχνουμε, πολύ ψιλοκομμένα και αυτά, τα κοτσανάκια από τον μαϊντανό.
  3. Προσθέτουμε το σπανάκι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να πάρει γεύση και αυτό για 2 λεπτά.
  4. Τέλος, προσθέτουμε και τον αρακά, αρκετό πιπέρι, προσθέτουμε και αλάτι ανάλογα με τα γούστα μας, λίγο νεράκι (50-60 ml), ανακατεύουμε και αφήνουμε να μαγειρευθεί για 5 λεπτά.
  5. Το τελευταίο, το 5ο λεπτό, αυτού του χρόνου, προσθέτουμε και το μπέικον  και ανακατεύουμε να νοστιμίσει τα υπόλοιπα υλικά. Παράλληλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° βαθμούς. Μέχρι να πιάσει τη θερμοκρασία, θα έχουμε ετοιμάσει τη ζύμη των muffins.
  6. 'Οση ώρα μαγειρεύονται τα υλικά στο τηγάνι (το πεντάλεπτο μετά τον αρακά), αρχίζουμε να δουλεύουμε τα υπόλοιπα υλικά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το baking powder στο αλεύρι. Η ποσότητα του baking powder είναι σχετικά μεγάλη επειδή, με τόσα ''πρόσθετα'' υλικά (σταφίδες, μπέικον, σπανάκι, αρακά, ακόμη και parmigiano), την χρειάζεται μία ''ενίσχυση'' η ζύμη, για να φουσκώσει.
  7. Σε άλλο μπολ, με τη βοήθεια ενός mixer, χτυπάμε τα αυγά με το γάλα. Για την ώρα το mixer δεν είναι απαραίτητο (τα δυό τους ανακατεύονται πολύ εύκολα), θα χρειασθεί όμως στη συνέχεια, σαν πέσουν και τα στεγνά υλικά.
  8. Προσθέτουμε και τη μαργαρίνη και χτυπούμε πολύ καλά για να ενωθούν τα τρία υλικά. Η μαργαρίνη πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (τουλάχιστον), διαφορετικά θα συναντήσετε δυσκολίες στο να μην την ενσωματώσετε στο γάλα. Αν σας συμβεί αυτό, μην ...πτοείσθε. Όταν θα προσθέσετε και το αλεύρι, να ενσωματωθεί πλέον εντελώς.
  9. Προσθέτουμε το αλεύρι, όλο μαζί και κοσκονισμένο. Σαν ενέργεια, το κοσκίνισμα αυτό είναι σημαντικό και μη το παραγνωρίζετε, επιτρέπει στο μπέικιν πάουντερ να απλωθεί ομοιόμορφα, σε όλο το μείγμα, το οποίο έτσι θα φουσκώσει σωστά. Δουλεύουμε (απαραίτητο το mixer πλεόν, έχει αρχίσει να σφίγγει η ζύμη αρκετά). Οι κινήσεις, από αυτό το βήμα έως και το 12ο, πρέπει να είναι γρήγορες, να προλάβουμε να μπουν τα muffins στο φούρνο πριν αρχίσει να ενεργεί το διογκωτικό μπέικιν πάουντερ.
  10. Προσθέτουμε τις μαλακωμένες σταφίδες, αφού τις στύψουμε προηγουμένως πολύ καλά. Δουλεύουμε με το mixer να ενσωματωθούν καλά στη ζύμη.
  11. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί parmigiano και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθεί στη ζύμη (εγώ, αντί για 100 γρ. έβαλα 150, σας συνιστώ να ...με μιμηθείτε, είναι από τα υλικά που ''τα 100 γρ. χρειάζονται, αλλά δεν βλάπτουν και τα περισσότερα''... Το αντίθετο μάλιστα!!!
  12. Κανονίζουμε στο αλάτι και το πιπέρι (και αν το parmigiano αλατίζει από μόνο του τη ζύμη, από το δεύτερο προσθέστε και εδώ αρκετό, του πάει).
  13. Είναι ώρα να ενώσουμε και το περιεχόμενο του τηγανιού με τη ζύμη. Γέρνουμε το τηγάνι, αφήνουμε να κυλήσει όλο το περιεχόμενο του, μαζί και το λαδάκι του, στο μπολ με τη ζύμη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ενωθούν καλά τα υλικά.
  14. Αδειάζουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένες φόρμες (οι ποσότητες που αναφέρονται αρκούν για 10 μεγάλες φόρμες, των 140 ml. Τοποθετούμε τις φορμίτσες των κέικς πάνω σε ένα χαμηλό ταψί φούρνου για να τις βάλουμε όλες μαζί στο φούρνο. Δεν τις γεμίζουμε μέχρι επάνω γιατί θα φουσκώσει η ζύμη, αλλά δεν αφήνουμε και πολύ (μισό εκατοστό είναι αρκετό).
  15. Ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά στην επιφάνειά τους τα muffins και να βγαίνει στεγνό ένα μαχαιράκι που θα βυθίσουμε μέσα τους.
  16. Τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα ξεφορμάρουμε
  17. και τα σερβίρουμε. Είναι το ίδιο νόστιμα και την επομένη, κρύα.


Λίγα μυστικά ακόμα:

Η προσθήκη του αλευριού (και, μαζί του, του baking powder) γίνεται κοσκινίζοντάς τα. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουμε ότι αυτός ο παράγοντας φουσκώματος αναμειγνύεται ομοιόμορφα με το αλεύρι (σε κάποιες μάλιστα συνταγές μπορεί να δείτε να λένε: ''κοσκονίζουμε τρεις φορές αυτά τα υλικά'', ακριβώς για να διασφαλίσθει ότι θα αναμειχθούν κ α λ ά και ο μ ο ι ό μ ο ρ φ α), κάτι που θα επιτρέψει στις φυσαλίδες αέρα που θα δημιουργηθούν να φουσκώσουν ομοιόμορφα το μείγμα. Το κοσκίνισμα όμως γίνεται και για ένα άλλο λόγο: Για καλύτερη ο ξ υ γ ό ν ω σ η του μείγματος των στερεών υλικών αφού, με το κοσκίνισμα αραιώνουν οι μικροκόκκοι του αλευριού, μπαίνει ανάμεσά τους οξυγόνο που στη συνέχεια θα ευνοήσει την καλύτερη δέσμευση των υγρών, θα βελτιώσει το φούσκωμα με αποτέλεσμα πιο φουσκωμένα και σπογκώδη muffins. Βέβαια, ο κανόνας αυτός ισχύει για όλα τα είδη μειγμάτων και ζυμών, ιδιαίτερα για στο ψωμί βοηθάει να πάρουμε ένα καλά φουσκωμένο ψωμί με αφράτη, ''κυψελωτή'' (τη λένε έτσι;) ψίχα.

Το ανακάτεμα των υλικών γίνεται χωριστά για τα σ τ ε γ ν ά και τα υ γ ρ ά (ή καλύτερα, εκείνα που έχουν υ γ ρ α σ ί α). Ο λόγος είναι ότι θέλουμε να αποφύγουμε την πρόωρη επαφή της σόδας με κάποιο υγρό στοιχείο, γιατί τότε θα άρχιζε από νωρίς η δραστηριοποίησή της (παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο σχηματίζει φυσαλίδες, που με τη σειρά τους φουσκώνουν το μείγμα).

Όταν πια ενώσουμε τα μεν με τα δε, ανακατεύουμε λίγη ώρα, ακριβώς για τον ίδιο λόγο, για να μπει γρήγορα το γλυκό στις φόρμες και στον φούρνο πριν προλάβουν να σχηματισθούν οι φυσαλίδες που θα το φουσκώσουν. Αυτό πρέπει να γίνει μέσα στον φούρνο, όπου η θερμότητα θα σφίξει το φουσκωμένο γλυκό και οι φυσαλίδες θα παραμείνουν μόνιμα '' παγιδευμένες'' εκεί μέσα.

Για να ανακατευθεί, όμως, σε λίγο χρόνο, πρέπει οι κινήσεις μας να είναι γ ρ ή γ ο ρ ε ς και δ υ ν α τ έ ς, να ανακατεύουν πραγματικά, να έχουν αποτέλεσμα. Να γιατί πρέπει να ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις για όχι πολλές φορές. Εδώ, με τη βοήθεια του mixer, τα πράγματα είναι απλά. Ακόμη όμως και αν το κάνετε με το χέρι, με κουτάλι, πρέπει να κινηθείτε γρήγορα. Οι ''λεπτολόγοι'' αναφέρουν στις συνταγές τους ''10 με 15 φορές, το πολύ'', εσάς ας σας μείνει ότι πρέπει να κινηθείτε γρήγορα.

Το αλάτι το προσέθεσα στο μείγμα των υγρών, για να μην έρθει σε επαφή με το baking powder, παρά μόνο στο τέλος. Αν και αυτό ξέρω να ισχύει για τη μαγιά της μπύρας... Δεν είμαι καθόλου σίγουρη ότι είναι απαραίτητο και με τις χημικές μαγιές (γιατί, τι είναι το baking powder;), καλύτερα όμως να είμαι από την πλευρά της ασφάλειας...

Οι συνταγές προτείνουν συνήθως οι θήκες για τα muffins να γεμίζουν μέχρι τα 2/3 του ύψους τους. Εδώ όμως, που είναι όπως είπαμε πολλά και βαριά τα ''πρόσθετα'' υλικά που δεν πρόκειται να φουσκώσουν ''επικίνδυνα''. Αρκεί λοιπόν να μείνετε ½ εκατοστό κάτω από το χείλος.
 

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Translate