Social Icons

Facebook



Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

''Mars καλεί muffins''. Καραμελωμένη απόλαυση!!!

Περιγραφή

''Άρης καλεί Γη'' (Mars calling Earth). Κλασσική ταινία επιστημονικής φαντασίας, από τις πρώτες του είδους, δεκαετίες πριν. Υ π ε ρ - π α ρ α γ ω γ ή !!!

''Άρης καλεί μαμά'' (Mars needs Mom). Παιδική ταινία κινούμενων σχεδίων, του 2011. Υ π ε ρ - α ι σ ι ό δ ο ξ η !!!

''Mars calling Muffins'' ( Mars καλούν Muffins). Συνταγή για muffins που περιέχουν κομματάκια αυτής της ''αμαρτίας'' που ακούει στο όνομα ''σοκολάτα Mars''. Υ π έ ρ - ο χ η !!!
















Τι χρειαζόμαστε:

► 300 γρ. αλεύρι
180 γρ. καφετιά ζάχαρη
► 10 γρ. baking powder
► 180 γρ. χλιαρό γάλα
► 80 γρ. λιωμένο βούτυρο (γίνονται και με λάδι, για πιο υγιεινά και ελαφριά, αρκεί να
     μην είναι κάποιο πολύ βαρύ)
► 2 μεγάλα αυγά
► 150 γρ. σοκολάτα Mars



Πώς το κάνουμε:
  1. Βάζουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και το λιώνουμε είτε σε πολύ χαμηλή φωτιά, είτε σε μπεν μαρί, είτε ακόμα και στον φούρνο μικροκυμάτων. Το αφήνουμε να κρυώσει. Εάν χρησιμοποιήσετε λάδι (ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο), αγνοείστε αυτό το βήμα.
  2. Σε άλλο κατσαρολάκι σιγοβράζουμε ελαφρά το γάλα, θα το χρησιμοποιήσουμε χλιαρό.
  3. Σε ένα πρώτο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, μαζί με το baking powder.
  4. Προσθέτουμε τη καφετιά ζάχαρη και ανακατεύουμε να ενωθούν καλά και ομοιόμορφα τα τρία υλικά.
  5. Επειδή αυτός ο τύπος ζάχαρης έχει υγρασία και σβολιάζει, βοηθάει να αναμειγνύουμε αρχικά μία ποσότητα από το αλεύρι μέσα στη ζάχαρη και, αφού έτσι πετύχουμε να διαλύσουμε όλους τους σβόλους, τότε να την ρίξουμε πίσω, στο μπολ με το αλεύρι.
  6. Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπούμε με το σύρμα ή με mixer τα δύο αυγά (ολόκληρα και σε θερμοκρασία δωματίου)
  7. και τους προσθέτουμε το γάλα χλιαρό,
  8. αλλά και το ελαιόλαδο (ή το βούτυρο λιωμένο και κρύο). Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, έως ότου τα υλικά ομογενοποιηθούν καλά.
  9. Ρίχνουμε τώρα τα στεγνά υλικά στο μπολ με τα υγρά
  10. και ανακατεύουμε με ...συνοπτικές διαδικασίες (καμιά 10αριά με 15αριά φορές, ΜΗΝ επιμείνετε πολύ), να πάρουμε ένα άμορφο μείγμα. Το μείγμα θα είναι μάλλον προς το υδαρές. Μην ασχοληθείτε εάν εξακολουθούν να υπάρχουν σβώλοι. αλήθεια!!!
  11. Αδειάζουμε χωρίς καθυστέρηση το μείγμα σε φόρμες για muffins που, είτε έχουμε βουτυρώσει προηγουμένως είτε τις έχουμε καλύψει με τα κατάλληλα χαρτάκια είτε, απλά, είναι σιλικόνης που δεν θα κολλήσουν. Γεμίζουμε κάθε φόρμα μόνο έως το 3/4 του ύψους της.
  12. Προσθέτουμε από πάνω από κάθε φόρμα 3 κυβάκια σοκολάτας Mars που έχουμε κόψει νωρίτερα (κάντε το πριν αρχίσετε να καταπιάνεστε με την ανάμειξη των υλικών. Το μέγεθός τους; Έλα μωρέ... πανεύκολο, για 12 muffins θα χρειαστούμε 36 κυβάκια σοκολάτας).
  13. Δεν χάνουμε την ώρα μας (μη πιάσετε τη κουβέντα στο τηλέφωνο και τα βάλετε για ψήσιμο μετά από κανένα μισάωρο...), τα βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200° βαθμούς, για περίπου 20 λεπτά. Τα κεκάκια θα φουσκώσουν και θα ''ενσωματώσουν'' (αλλά όχι εντελώς) τα κυβάκια της Mars. Πριν αποφασίσετε να τα βγάλετε από τον φούρνο, βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμα με το γνωστό ''τέστ της οδοντογλυφίδας''.
  14. Η Mars δημιουργεί μία ωραία επιφανειακή κρούστα, τραγανή και καραμελωμένη. Α-πί-θα-νη!!
  15. Τρώγονται ζεστά-ζεστά, λίγο μετά που θα τα βγάλετε από τον φούρνο. Γι'αυτό, εάν δεν υπάρχουν τόσοι (16-18) υποψήφιοι, μειώστε στο μισό τις ποσότητες (όλων των υλικών) και φτιάξτε μόνο 8-9 muffins. Δεν πρέπει να τα αφήσετε να κρυώσουν.
  16. Βγάζει περί τα 16 (μπορεί και 18) μέτρια muffins.


Λίγα μυστικά ακόμα:

Εάν είστε ''όλο ερωτηματικά και απορίες'' του τύπου ''γιατί πρέπει να κοσκινίζουμε το αλεύρι, και μαζί του και το baking powder;'',''γιατί ανακατεύουμε μεταξύ τους ξεχωριστά τα στεγνά από τα υγρά υλικά;'', ''γιατί όταν ενώσουμε πια σε ένα μείγμα, τα ανακατεύουμε με το χέρι, με απαλές κινήσεις, και για λίγες φορές;'', ''γιατί αδειάζουμε χωρίς καθυστέρηση στις φόρμες;'', ''γιατί γεμίζουμε τις φόρμες τους μόνο μέχρι τα 3/4 του ύψους του;'' και ''γιατί τα βάζουμε στο φούρνο και πάλι χωρίς καθυστέρηση;'', μπορείτε να βρείτε απαντήσεις σε παλαιότερες αναρτήσεις μου με συνταγές για muffins. Όλα έχουν την εξήγησή τους, τίποτα δεν είναι τυχαίο ή ''παραξενιά'' της συντνσφσυνταγής.

Ίσως όμως ένα-δύο πράγματα να μπορούν να αναφερθούν και πάλι εδώ:

1.ΚΟΣΚΙΝΙΣΜΑ ΑΛΕΥΡΙΟΥ: Η προσθήκη του αλευριού (και, μαζί του, του baking powder) γίνεται κοσκινίζοντας τα, για καλύτερη ο ξ υ γ ό ν ω σ η του μείγματος των στερεών υλικών αφού, με το κοσκίνισμα αραιώνουν οι μικρόκοκκοι του αλευριού, μπαίνει ανάμεσά τους οξυγόνο, που στη συνέχεια θα ευνοήσει την καλύτερη δέσμευση των υγρών, θα βελτιώσει το φούσκωμα με αποτέλεσμα πιο φουσκωμένα και σπογκώδη muffins.

2.ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΣΤΕΡΕΩΝ-ΥΡΩΝ ΥΛΙΚΩΝ: Το ανακάτεμα των υλικών γίνεται χωριστά για τα σ τ ε γ ν ά και τα υ γ ρ ά (ή καλυτέρα, εκείνα που έχουν υ γ ρ α σ ί α). Ο λόγος είναι ότι θέλουμε να αποφύγουμε την πρόωρη επαφή του διογκωτικού παράγοντα (baking powder ή σόδας) με κάποιο υγρό στοιχείο, γιατί θα άρχιζε από νωρίς η δραστηριοποίησή της (παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο σχηματίζει φυσαλίδες, που με τη σειρά τους φουσκώνουν το μείγμα). Επίσης διότι η επαφή του αλευριού με ένα υγρό υλικό παράγει μία γνωστή πρωτεΐνη, την γλουτένη, η οποία έχει το χαρακτηριστικό να κάνει τα ζυμαρικά ελαστικά (θυμηθείτε τι γίνεται στη ζύμη για τα ζυμαρικά)

3.ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΕΙΔΗ ΥΛΙΚΩΝ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ: Ο λόγος είναι και εδώ η δημιουργία της γλουτένης.Εμποδίζουμε το αλεύρι από το να έρθει για πολύ ώρα σε επαφή με τα υγρά υλικά και να παράχθει η πρωτεΐνη. Εάν αυτό το ανακάτεμα κρατήσει πολύ, τότε το αποτέλεσμα θα έχει περισσότερο την υφή τάρτας (σε ατομική συσκευσία). Τα muffins θεωρούνται γλυκάκια, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι άλλο από γρήγορα, μικρά και γλυκά ψωμάκια. Μέσα στη συνταγή γράφω να μην ασχοληθείτε καν εάν το μείγμα εμφανίζει σβώλους. Μην ανησυχείτε, με το ψήσιμο θα εξαφανιστούν, η υφή τους θα είναι παντού ομοιόμορφη.

4.ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ: Εδώ έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο δρουν οι διογκωτικοί παράγοντες και όχι μόνο. Συνήθως πρόκειται για υλικά που ενεργοποιούνται γρήγορα, ευθύς μόλις έρθουν σε επαφή με υγρό. Απελευιερώνουν, λοιπόν, το αέριό τους, οι φυσαλίδες θα σκάσουν και το αέριο θα έχει χαθεί. Γίνονται έτσι όλο και λιγότερο ενεργοί. Συνεπώς, εάν βάλετε τα γλυκάκια καθυστερημένα στο φούρνο, μεγάλο μέρος από τη διογκωτική ικανότητα των παραγόο φφφντων αυτών (baking powder, μαγειρική σόδα) έχει ...πάει περίπατο. Αντίθετα, εάν τα βάλετε αμέσως, οι φυσαλίδες θα δημιουργούν μέσα στον φούρνο, όπου η θερμότητα θα σφίξει το φουσκωμένο γλυκό και οι φυσαλίδες θα παραμείνουν μόνιμα ''παγιδευμένες'' εκεί μέσα. Βάζοντας το μείγμα στο ψυγείο θα καθυστερήσει λίγο αυτή τη διαδικασία ''αποδυνάμωσής'' τους, αλλά με περιμένετε σπουδαία πράγματα. Είναι πάντα καλύτερο να ανακατεύετε τα δύο είδη υλικών όταν πια είστε σε θέση να τα βάλετε αμέσως στο φούρνο. Εάν όμως, για λόγους λάθους προγραμματισμού (ο φούρνος μπορεί να μην έχει προθερμανθεί εντελώς ακόμη) ή μεγάλου αριθμού muffins, που δεν χωρούν με τη μία στον φούρνο), τότε δεν έχετε άλλη λύση από το να βάλετε το μείγμα στο ψυγείο. Θα περιορίσει το πρόβλημα...

5.ΦΟΥΡΝΟΣ ΚΑΛΑ ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟΣ: Εάν θέλουμε τα muffins μας να είναι φουσκωτά-φουσκωτά από έξω, μαλακά στο εσωτερικό και σφικτά εξωτερικά, (ο ...''ορισμός'' του σωστού, αμερικάνικου muffin), ο φούρνος πρέπει να είναι στη σωστή θερμοκρασία πριν αρχίσουμε το ψήσιμο.

6.ΦΟΥΡΝΟΣ ΣΕ ''ΚΟΛΑΣΜΕΝΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ: Αυτό συνδέεται άμεσα με ότι αναφέρεται στη προηγούμενη παράγραφο. Η υψηλή θερμοκρασία στο φούρνο είναι καθοριστικής σημασίας. Το θερμικό ''σοκ'' από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος σε εκείνο του φούρνου είναι αυτό που κάνει τη ζύμη να φουσκώσει γρήγορα, ''ελαφρύνοντας'' το εσωτερικό του γλυκού, το οποίο έτσι ψήνεται καλύτερα. Δεν έχω όμως την παραμικρή ιδέα εάν είναι προτιμότερο να ψηθεί, για παράδειγμα, στους 200° για 20 λεπτά ή στους 220° για 16-18. Εάν κάποια σας γνωρίζει κάτι, θα ήθελα πολύ να το μάθω.

7.ΠΟΤΕ ΚΑΝΑΤΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ''ΤΕΣΤ'': Πριν αποφασίσουμε να βγάλουμε τα muffins από τον φούρνο, πρέπει π ά ν τ α να κάνουμε μία δοκιμή, αυτή που χαριτολογώντας την έχουν ονομάσει ''το τεστ της οδοντογλυφίδας''. Στις συνταγές για muffins ο χρόνος ψησίματος παίζει κάπου εκεί, στα 18 με 20-25 λεπτά. Οι φούρνοι όμως έχουν μία πολύ διαφορετική συμπεριφορά μεταξύ τους (έχει σχέση με τα μέγιστα και ελάχιστα μέσα στα οποία κινούνται, για να μπορούν να πιάσουν μία επιθυμητή ''σταθερή'' μέση θερμοκρασία). Την ''άδεια'' για να τα ξεφουρνίσετε θα σας τη δώσει η οδοντογλυφίδα, εάν βγει στεγνή αφού τη βυθίσετε στο εσωτερικό τους.

8.ΒΟΥΤΥΡΟ Ή ΛΑΔΙ;; Για λόγους που έχουν να κάνουν με την υγεία μας (κυρίως με την κ α ρ δ ο ύ λ α μας, που έχει πολλά να δώσει ακόμημ και με το κ υ κ λ ο φ ο ρ ι α κ ό μας), είναι πολύ καλύτερο να χρησιμοποιούμε λάδι (πολυακόρεστο λίπος) αντί για βούτυρο (κορεσμένο λίπος). Εάν το αποφασίσετε να προσέξετε τον ευατό σας, οδηγηθείτε είτε σε κάποιο ελαφρύ ελαιόλαδο είτε σε ηλιέλαιο, για λόγους γεύσης και μόνο. Με ''το χέρι πάνω σε μία φρατζόλα ψωμί'' ορκιστείτε ότι θα λάβετε αυτό σοβαρά υπ'όψιν. Για να σας βοηθήσωωω, ακούστε και αυτό: το λαδάκι κάνει τα muffins πιο αφράτα (επειδή, σε επαφή με το αλεύρι παράγει λιγότερη γλουτένη απ'ότι το λιωμένο βούτυρο και έτσι βοηθάει τα γλυκάκια να μη στεγνώνουν υπερβολικά, εσωτερικά).

9.ΠΕΣ ΑΛΕΥΡΙ...: Μια και πιάσαμε τις υγιεινές συνήθειες, ας δούμεκαι κάποιες (λίγες, υπομονή) άεςέςΣ άλλες. Τα λιγότερο επεξεργασμένα αλεύρια είναι μία εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, αλλά και βιταμινών και μετάλλων. Αυτό το ξέρετε... Γιατί να μην το εφαρμόσετε και στα muffins, συνεπώς; Και γιατί οι πιο πολλές συνταγές για muffins συγκεκριμενοποιούν ότι το αλεύρι πρέπει να είναι μαλακό (επεξεργασμένο, δηλαδή, χωρίς τμήματα του φλοιού του σιταριού, που είναι αυτό που έχει τα ευεργετικά συστατικά που αναφέρθηκαν πριν); Η απάντηση είναι ότι ένα αλεύρι ολικής άλεσης θα μπορούσε να κάνει τα muffins υπερβολικά συμπαγή σφικτά, και καθόλου αφράτα εσωτερικά. Υπάρχει, λοιπόν, η ''μέση οδός''. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε αλεύρια μερικής άλεσης (που να περιέχουν δηλαδή αλεσμένο φλοιό σιταριού, αλλά όχι όλον). Εάν δεν βρίσκετε τέτοια, μοιράστε την προτεινόμενη ποσότητα σε μαλακό και αλεύρι ολικής άλεσης. Σε αυτή τη περίπτωση, επειδή το αλεύρι ολικής φουσκώνει πιο δύσκολα, αυξήστε λίγο τη ποσότητα του διογκωτικού που προτείνει η συνταγή (baking powder ή σόδας).

10. ΑΛΛΟ ΦΡΟΥΤΟ!!!: Εάν η συνταγή muffin που λιγουρεύστε έχει φρούτα, δώστε προσοχή σε άλλη μία λεπτομέρεια. Γνωρίζετε ήδη ότι εάντα φρούτα μαγειρευθούν σε υψηλές θερμοκρασίες, χάνουν μεγάλο μέρος από τις θρεπτικές τους ουσίες. Και οι θερμοκρασίες στο φούρνο πιάνουν τους 180° και 200°, και 220°, κάποιες φορές, βαθμούς. Για το λόγο αυτό, είναι προτιμότερο να βάζουμε τα φρούτα όχι επιφανειακά, όχι λίγο χωμένα μέσα στο κεκάκι, ή κοντά στα τοιχώματά του, αλλά να τα βυθίζουμε στο κέντρο του, εκεί που η θερμοκρασία δεν θα είναι τόσο υψηλή. Και ακόμη, όχι πολλά φρούτα (ή άλλα πρόσθετα υλικά. Τα muffins σας θα κινδυνεύουν να σκάσουν επιφανειακά και να χάσουν την φόρμα καμπανούλας. Αν και κάποιες φορές, το επιδιώκουμε αυτό!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ (ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ) MUFFINS ΣΕ ΕΝΑ ΨΗΣΙΜΟ: Φυσικά και μπορούμε να ψήσουμε διαφορετικά muffins σε ένα φούρνο. Θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι και της ίδιας κατηγορίας αλλά με διαφορετικά μείγματα. Πρέπει όμως να μη ξεχνάμε όσα πιο πάνω στα Μυστικά αναφέρονται, για παράδειγμα, πρέπει να γίνει η προετοιμασία των στερεών και υγρών μειγμάτων ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ συνταγών ΠΡΙΝ ΕΝΩΣΟΥΜΕ όλα τα υλικά μαζί. Με τον τρόπο αυτό, αφού κάνουμε τις δύο ''ενώσεις'' τερεών-υγρών, μπορούμε αμέσως να γεμίσουμε τις φόρμες και να ψήσουμε. Διαφορετικά, θα έπρεπε να περιμένει το τελικό μείγμα της πρώτης συνταγής να ολοκληρώσετε τη διαδικασία για τη δεύτερη, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με όσα είπαμε ήδη. Μην ανησυχείτε για κάπως διαφορετικές θερμοκρασίες και λίγο διαφορετικούς χρόνους. Επιλέξτε μία μέση θερμοκρασία, ένα μέσο χρόνο, και ψήστε τα μαζί. Έτσι και αλλιώς, το ''τεστ της οδοντογλυφίδας'' δεν πρέπει να το αποφύγετε...

 Τελικά, τα ξαναέγραψα όλα!!! Δεν πειράζει, ας είναι έτσι συγκεντρωμένα σε μία συνταγή, να μπορώ να παραπέμπω εδώ για τις λεπτομέρειες, μελλοντικά.
 

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Translate