Social Icons

Facebook



Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Soufflé ... ''σαρκοφάγων'', με ketchup και μανιτάρια!

Περιγραφή:

Πιστέψατε πως θα γιορτάζαμε τον Άγιο Βαλεντίνο μόνο με ένα gratin λαχανικών; Πιστέψατε ότι δεν θα φτιάχναμε κάποιο πιο...''ενδεδειγμένο'' για την περίπτωση πιάτο;

Ε, λοιπόν, κι εγώ έτσι είχα πιστέψει, όμως ...''άλλα άνθρωπος βούλεται και άλλα οι ...Θεές κελεύουν''. Και όταν οι Θεές προστάζουν...δεν αστειεύονται

Στα διαταγάς σας, λοιπόν, κυρίες μου. Σουφλέ θέλετε; soufflé θα έχετε! Αλλά δεν θα είναι γλυκό, κάθε άλλο μάλιστα, θα είναι η απόλαυση όσων απολαμβάνουν το κρέας. Των φανατικών ''σαρκοφάγων''!!!
 




























Τι χρειαζόμαστε:

► 350 γρ. κιμά (μοσχαρίσιο, ή χοιρινό ή μισό-μισό)
► 1 κ.σ. αποξηραμένη μαντζουράνα ή βασιλικό (που φρέσκα αυτή την εποχή)
► 1 κρεμμύδι
► 100 γρ. μανιτάρια
► 40 γρ. βούτυρο
► 40 γρ. αλεύρι
► 2 κ.σ. ελαιόλαδο
► 350 ml χυμό ντομάτας
► 1 κ.σ. (κοφτή) πελτέ ντομάτας (προαιρετικά, για πιο έντονο χρώμα)
► 4 κ.σ. ketchup
► 4 κρόκοι αυγού
► 6 ασπράδια αυγού
► αλάτι
► πιπέρι
► λίγο βούτυρο για το βουτύρωμα



 Πώς το κάνουμε:
  1. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε και τα μανιτάρια. Σε αντίθεση με άλλα φαγητά που τα κόβουμε σε κυβάκια ή σε λεπτές φέτες, εδώ θα τα κόψουμε σε κυβάκια μεν, αλλά πολύ πολύ μικρά.
  2. Ζεσταίνουμε το λίγο ελαιόλαδο μέσα σε αντικολλητικό τηγάνι και εκεί μέσα ξανθαίνουμε για δύο λεπτά, σε δυνατή φωτιά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
  3. Ρίχνουμε και τα μανιτάρια, προσθέτουμε άλλη μια κουταλιά ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε την ένταση και τα αφήνουμε έως ότου μαλακώσουν. Έτσι μικρά που είναι τα μανιτάρια, δεν θα πάρει πάνω από 3 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε τον κιμά και την ματζουράνα (ή βασιλικό), τον ''σπάμε'' με ξύλινο κουτάλι,
  5. και τα αφήνουμε να μαγειρευθούν σε χαμήλη φωτιά (στο 5 - 5,5), για ένα δεκάλεπτο.
  6. Εδώ ''παρεμβάλλεται'' ένα ...ψεύτικο βήμα. Με την έννοια ότι ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΤΑΝ από τη συνταγή, ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ στα υλικά,αλλά εγώ πρόσθεσα και 100 γραμμάρια μικρά λουκανικάκια Νυρεμβέργης που έχω κρυμμένα στο βάθος του ψυγείου. Μόλις λοιπόν πήρε λίγο χρώμα ο κιμάς, προσέθεσα και τα λουκάνικα κομμένα σε πολύ πολύ μικρά κομμάτια. Στο 10λεπτο, όταν έχει ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του κιμά με τα λουκανικάκια, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη.
  7. Ζεσταίνουμε και λιώνουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο. Δεν θέλουμε να κάψει, να ζεσταθεί μόνο καλά και να λιώσει.
  8. Σβήνουμε το μάτι, αποσύρουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνέχεια με την βοήθεια ενός σύρματος (ή και ξύλινου κουταλιού). Διαδικασία ίδια με εκείνη που ακολουθούμε με την μπεσαμέλ.
  9. Σε αντίθεση, όμως, με την μπεσαμέλ, εδώ αντί για γάλα θα προσθέσουμε τον χυμό ντομάτας, ανακατεύουμε πάντα καλά να διαλύθουν τυχόν σβώλοι. Στην αρχή θα τη δείτε να έχει ''σπάσει'' το χρώμα της από το αλεύρι και να ασπρίζει. Προσθέτουμε σε αυτό το σημείο και την κουταλιά του πελτέ ντομάτας. Αμέσως η σάλτσα θα πάρει και πάλι ένα βαθύ, κατακόκκινο, χρώμα.
  10. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα πάνω στην εστία, την ξανα ανάβουμε και, πάνω σε γλυκιά πάντα φωτιά, αλλά και ανακατεύοντας διαρκώς, μαγειρεύουμε τη σάλτσα μας έως ότου αρχίσει να πήζει. Η υφή της είναι σαν σφικτούτσικη μπεσαμέλ... Πολύ ωραία, σου έρχεται να τη φας από την κατσαρόλα.
  11. Τι κάνουμε τότε; Πρώτα της προσθέτουμε το ketcup, 4 γερές κουταλιές,
  12. και κατόπιν προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών, έναν - έναν, ανακατεύοντας κάθε φορά καλά να ενσωματώνονται με τη σάλτσα της ντομάτας. Και άλλη αλλαγή χρώματος! Μετά την προσθήκη των κρόκων, το χρώμα της κρέμας γυρίζει σε προρτοκαλί...
  13. Με λίγο επιπλέον βούτυρο αλείφουμε ένα πυρίμαχο σκεύος για σουφλέ. Εάν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ατομικές φόρμες, η διαδικασία ψησίματος είναι η ίδια, θα μειώσετε μόνο τον χρόνο κατά 4-5 λεπτά. Ανάβουμε τον φούρνο στους 210° βαθμούς να προθερμαίνεται, όσο εμείς περνούμε στα τελευταία στάδια της προετοιμασίας.
  14. Αρχικά, προσθέτουμε τον κιμά μέσα στη σάλτσα και κανονίζουμε το φαγητό σε αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά.
  15. Κατόπιν, χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να πάρουμε μία σταθερή μαρέγκα. Εάν θέλετε, μπορείτε να βοηθηθείτε στο να σφίξουν καλά και γρήγορα, προσθέτοντας όσο ακόμη είναι ρευστά, δύο σταγόνες χυμό λεμονιού. Όχι όμως αλάτι, όπως συνηθίζεται.
  16. Προσθέτουμε τα χτυπημένα ασπράδια στη σάλτσα και τα ενσωματώνουμε με πολύ απαλές κινήσεις, ''διπλώνοντάς τα'' και όχι ανακατεύοντας γύρω-γύρω ή ακανόνιστα, μέσα στην κατσαρόλα.
  17. Στην πραγματικότητα, οι κινήσεις μας πρέπει να φέρνουν τη σάλτσα από τα τοιχώματα και τον πάτο της κατσαρόλας προς το κέντρο και πάνω από τα ασπράδια, να τα σκεπάζουν, να διπλώνεται επάνω τους. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουμε να μη καταστρέψουμε τις φυσαλίδες αέρα που είναι παγιδευμένες μέσα στα χτυπημένα ασπράδια και οι οποίες συντελούν στο να φουσκώσει το σουφλέ στον φούρνο.
  18. Για να αρχίσουμε λοιπόν να παίρνουμε το δρόμο για τον φούρνο... Όσο πιο γρήγορα μπει το φαγητό στο φούρνο, από τη στιγμή που θα χτυπήσουμε τα ασπράδια και τα ενσωματώσουμε στη σάλτσα, τόσο λιγότερες ''απώλειες'' φυσαλίδων θα έχουμε, συνεπώς, τόσο καλύτερα αναμένουμε να φουσκώσει το σουφλέ μας. Αυτό είναι και ο λόγος που αλείψαμε την/τις φόρμα/-μίτσες ΠΡΙΝ αρχίσουμε αυτή τη διαδικασία, για να μη χαθεί χρόνος.
  19. Και πάλι με απαλές κινήσεις, γεμίζουμε την/τις φόρμα/-μίτσες μέχρι τα 2/3 του ύψους τους. Προτιμήστε να αφήσετε την κρέμα να κυλήσει αβίαστα από την κατσαρόλα, χωρίς να την σπρώχνετε με το κουτάλι και ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ να την πιέσετε, να την πατικώσετε μέσα στο σκεύος.
  20. και την/τις βάζομουμε στο φούρνο, κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 180° βαθμούς και ψήνουμε για 25 λεπτά *εάν χρησιμοποιήσετε ατομικές φορμίτσες, ο χρόνος ψησίματοςθα είναι συντομότερος, μειώστε τον στο 20λεπτο.
  21. Σερβίρουμε το φαγητό κατ'ευθείαν από το φούρνο στο τραπέζι. Δυστυχώς, ότι και να κάνετε, μετά από ελάχιστο χρόνο η όμορφη, φουσκωμένη επιφάνειά του θα πέσει, τουλάχιστον να προλάβετε να το παρουσιάσετε όσο ακόμη θα είναι...''στις δόξες του''.



Λίγα μυστικά ακόμα:

Καλό χτύπημα στα ασπράδια, να γίνουν σταθερή μαρέγκα. Τόσο που, εάν αναποδογυρίσετε το σκεύος, να ...μη πέφτει! Βοηθηθελιτε με λίγες σταγόνες λεμόνι κατά το χτύπημα, ΟΧΙ ΑΛΑΤΙ!!!

Ενσωμάτωση των ασπραδιών στην κρέμα με πολύ απαλές κινήσεις, όπως περιγράφεται στο βήμα 17. Πρέπει να διαφυλάξουμε τις πολύτιμες φυσαλίδες αέρα που βρίσκονται μέσα στη μαρέγκα!!!

Δεν έχει άλλα μυστικά.Είναι μία απλή,πανεύκολη συνταγή, με εξασφαλισμένη επιτύχια. Πολύ ελαφριά, θα σας ικανοποιήσει απόλυτα.     
 

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Translate