Περιγραφή
Ένα κέικ φούρνου χωρίς αλεύρι, ένα plum cake αλμυρό, μία νοστιμιά που, αφού σας ξαφνιάσει ευχάριστα με την απλότητά της, θα σας ενθουσιάσει με την γεύση της.
Το plum cake της συνταγής είναι πολύ πολύ αφράτο, (καμία σχέση με τάρτες ή quiche), μοιάζει αρκετά στην υφή με αφράτο...παντεσπάνι, το μείγμα που ψήνουμε, η ''ζύμη'' του, είναι αρκετά...ρευστό και, συνήθως, ψήνεται σε παραλληλόγραμμες φόρμες.
Και μια και μιλάμε για φόρμες, οσονούπω θα μπορείτε να βρίσκετε οδηγίες για το: ''Πώς να ''ντύσετε'' φόρμες φούρνου με λαδόκολλα''), ένα πολύ χρήσιμο τρόπο για να γλυτώνετε το πλύσιμο της φόρμας, με ένα απλό ξεπλυσιματάκι, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπως αυτή, που υπάρχει ψάρι...
Τι χρειαζόμαστε:
► 160 γρ, καπνιστή πέστροφα (μία συσκευσία)
► 100-160 γρ. τόνο (μία συσκεασία -- ναι, έχουν τ-ό-ο-ο-ο-σ-ο μεγάλη διαφορά σε
καθαρό βάρος)
► 250 γρ. ricotta
► 150 γρ. ανθότυρο
► 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
► 2 αυγά
► 1,5 κ.γ. curry σε σκόνη
► 2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
► φρεκοτριμμένο πιπέρι
Πώς το κάνουμε:
Λίγα μυστικά ακόμα:
Είναι ένα πολύ αφράτο κέικ, με πολύ λεπτή γεύση, ιδανικό σαν πρώτο πιάτο σε γεύμα με ψάρι.
Η συνταγή μπορεί να είναι πολύ πολύ πιο απλή. Με 4 μόνο υλικά: Πέστροφα ή σολωμό, ricotta ή ανθότυρο, αυγά parmigiano. Και το curry και το πιπέρι για το άρωμά τους. Τα επιπλεόν (τον τόνο, για την ένταση στη γεύσημ το γιαούρτι, για την απαλότητα στην υφή, και τα δύο διαφορετικά τυριά (ανθότυρο και ricotta), επειδή...υπήρχαν) είναι προσθήκες δικές μου, που μπορείτε να αποφύγετε.
Εάν, για παράδειγμα, χρησιμοποιήσετε σολωμό αντί για πέστροφα, αυξήστε την ποσότητα του στα 260-300 γραμμάρια και παραλείψτε τον τόνο. Δεν θα ταιριάζει στην πολύ λεπτή γεύση του σολωμού.
Το πιάτο, βέβαια, μπορεί να γίνει και με ένα ωραίο ζαμπόν, στην θέση των ψαρικών, είτε ψητό, είτε καπνιστό. Σε αυτή τη περίπτωση, πάλι, δεν είναι τόσο απαραίτητος ο άνηθος, ο οποίος αντίθετα, είναι στις περιπτώσεις των καπνιστών ψαριών. Όλα τα άλλα υλικά είναι τα ίδια.
Ένα κέικ φούρνου χωρίς αλεύρι, ένα plum cake αλμυρό, μία νοστιμιά που, αφού σας ξαφνιάσει ευχάριστα με την απλότητά της, θα σας ενθουσιάσει με την γεύση της.
Το plum cake της συνταγής είναι πολύ πολύ αφράτο, (καμία σχέση με τάρτες ή quiche), μοιάζει αρκετά στην υφή με αφράτο...παντεσπάνι, το μείγμα που ψήνουμε, η ''ζύμη'' του, είναι αρκετά...ρευστό και, συνήθως, ψήνεται σε παραλληλόγραμμες φόρμες.
Και μια και μιλάμε για φόρμες, οσονούπω θα μπορείτε να βρίσκετε οδηγίες για το: ''Πώς να ''ντύσετε'' φόρμες φούρνου με λαδόκολλα''), ένα πολύ χρήσιμο τρόπο για να γλυτώνετε το πλύσιμο της φόρμας, με ένα απλό ξεπλυσιματάκι, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπως αυτή, που υπάρχει ψάρι...
Τι χρειαζόμαστε:
► 160 γρ, καπνιστή πέστροφα (μία συσκευσία)
► 100-160 γρ. τόνο (μία συσκεασία -- ναι, έχουν τ-ό-ο-ο-ο-σ-ο μεγάλη διαφορά σε
καθαρό βάρος)
► 250 γρ. ricotta
► 150 γρ. ανθότυρο
► 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
► 2 αυγά
► 1,5 κ.γ. curry σε σκόνη
► 2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
► φρεκοτριμμένο πιπέρι
Πώς το κάνουμε:
- Η συνταγή μπορεί να γίνει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο είτε με καπνιστό σολομό, είτε με καπνιστή πέστροφα.
- Καταρχήν, ρίχνουμε την πέστροφα σε ένα ευρύχωρο μπολ.
- Αφού την τεμαχίσουμε σε μικρότερα κομμάτια, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά: την ricotta,
- το τριμμένο parmigiano,
- το carry, σε σκόνη,
- τον τόνο,
- μαύρο πιπέρι, τριμμένο εκείνη την ώρα,
- τα 2 αυγά,
- το γιαούρτι,
- το ανθότυρο,
- Προσθέτουμε και τον ψιλοκομμένο άνηθο και αρχίζουμε να τα δουλεύουμε όλα μαζί, με ένα ηλεκτρικό mixer ή ένα blender βυθίσεως,
- έως ότου αλεσθούν εντελώς και πάρουμε ένα λείο αποτέλεσμα (που ακόμη και έτσι ωμό, είναι πολύ νόστιμο).
- Αδειάζουμε το αλεσμένο μείγμα σε μία παραλληλόγραμμη φόρμα, που την έχουμε ντύσει με λαδόκολλα,
- ισιώνουμε την επιφάνειά της με μία σπάτουλα
- (εάν μας ενοχλούν τα μεγάλα περιθώρια της λαδόκολλας, που προεξέχουν απο τη μεταλλική φόρμα, μπορούμε κάλλιστα να τα διπλώσουμε ή και να τα κόψουμε).
- και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200° βαθμούς, για 30 λεπτά, στον αέρα. Το τελευταίο 5λεπτο, και όταν θα αρχίζει να ροδίζει επιφανειακά, γυρίζουμε τον φούρνο σε γκρίλ και συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το ψήσιμο.
- Όταν χρυσίσει η επιφάνεια (στα 30 λεπτάσυνολικά θα πρέπει να έχει πάρει ένα πολύ ωραίο χρωματάκι), βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο
- και αφήνουμε το cake να κρυώσει λίγο πριν το κόψουμε. Μπορούμε πολύ εύκολα να το βγάλουμε από την καυτή μεταλλική φόρμα και να κρυώσει πιο γρήγορα πάνω σε μία σχάρα.
- Μόλις κρυώσει λίγο, κόβουμε και σερβίρουμε. Εξαιρετικό πιάτο!!!
Λίγα μυστικά ακόμα:
Είναι ένα πολύ αφράτο κέικ, με πολύ λεπτή γεύση, ιδανικό σαν πρώτο πιάτο σε γεύμα με ψάρι.
Η συνταγή μπορεί να είναι πολύ πολύ πιο απλή. Με 4 μόνο υλικά: Πέστροφα ή σολωμό, ricotta ή ανθότυρο, αυγά parmigiano. Και το curry και το πιπέρι για το άρωμά τους. Τα επιπλεόν (τον τόνο, για την ένταση στη γεύσημ το γιαούρτι, για την απαλότητα στην υφή, και τα δύο διαφορετικά τυριά (ανθότυρο και ricotta), επειδή...υπήρχαν) είναι προσθήκες δικές μου, που μπορείτε να αποφύγετε.
Εάν, για παράδειγμα, χρησιμοποιήσετε σολωμό αντί για πέστροφα, αυξήστε την ποσότητα του στα 260-300 γραμμάρια και παραλείψτε τον τόνο. Δεν θα ταιριάζει στην πολύ λεπτή γεύση του σολωμού.
Το πιάτο, βέβαια, μπορεί να γίνει και με ένα ωραίο ζαμπόν, στην θέση των ψαρικών, είτε ψητό, είτε καπνιστό. Σε αυτή τη περίπτωση, πάλι, δεν είναι τόσο απαραίτητος ο άνηθος, ο οποίος αντίθετα, είναι στις περιπτώσεις των καπνιστών ψαριών. Όλα τα άλλα υλικά είναι τα ίδια.